Možda ćete pomisliti da je ovaj tekst namenjen isključivo onima koji osnivaju firmu radi njene kasnije prodaje, ali može koristiti i onima koji nemaju buduće investitore na umu. Naime, kompletiranjem “dokumentacije” možete zaista uvećati vrednost vaše firme.

Kada kažemo “dokumentacija” ne mislimo samo na poslovne knjige. Ako izaberete dobrog računovođu, poslovne knjige će biti u perfektnom stanju. Ovde ćemo razmotriti pravne aspekte te “dokumentacije”.

U privredi (kao i u drugim oblastima) važi načelo neformalnog ugovaranja. Dakle, prava i obaveze koja Vaša firma stiče tokom rada mogu biti ugovorena i usmenim putem. Ipak, postojanje pisanog traga, koji naravno može biti i elektronski (recimo, putem elektronske pošte), može da doprinese razumevanju preuzetih ugovornih obaveza, ne samo Vama, već i onome kome ćete delegirati ili ko će preuzeti izvršenje istih.

Neprekinut lanac

Ugrubo gledano, vrednost Vaše kompanije čine stvari, prava i novac. Bilo da su u pitanju kupci Vaše firme, ili investitori, ili recimo eksterna revizija, predmet njihovog interesovanja pri određivanju vrednosti će biti i prava koja Vaša firma ima. Ukoliko tvrdite da imate neku svojinu, morate prikazati način na koji ste je stekli. ((Način sticanja u ovom smislu može biti dvojak: ili ste sami izvorno nešto stvorili – originarno sticanje, ili ste svoje pravo izveli iz tuđeg prava – derivativno sticanje.)) Iz tog razloga Vam je neophodna dokumentacija koja pre svega svedoči o postojanju pravnog posla na osnovu koga ste stekli određenu svojinu, bilo da se radi o sredstvima za rad, pravima zakupa, ili novcu po kreditnoj liniji. Nije isto da li je mašine koje služe za obavljanje delatnosti Vaša firma stekla tako što je odjednom isplatila celokupnu cenu, ili tako što ih otplaćuje na kredit. Isto tako, nije isto da li je Vaša firma u ugovore o fizičkim licima sa kojima sarađuje po bilo kom osnovu uvrstila klauzulu kojom stiče autorsko pravo na autorskim delima koja su predmet angažovanja ili ne. Možda najjednostavniji primer neprekinutog lanca sticanja je primer vlasništva Internet domena koji Vaša firma koristi: da li je taj domen registrovan na Vašu firmu? Ukoliko se vodi na osnivača, ili direktora, ili na dizajnera ili programera koje ste angažovali da Vam izrade sajt, onda se ne može reći da taj domen pripada Vašoj firmi, zar ne?

Neprekinut lanac kojim se dokumentuje postojanje stvari, prava ili novca kojim Vaša firma raspolaže, je najjednostavniji način da uvećate njenu vrednost. Dobra stvar je što, pravno gledano, ukoliko Vam u tom lancu nedostaje jedna ili dve karike, možete da ih nadomestite zaključivanjem neophodnih pravnih poslova, i tako očuvate neprekidnost lanca. Za ovo postoji više načina koji se primenjuju u zavisnosti od okolnosti konkretnog slučaja. Ukoliko je za konkretan pravni posao kojim slučajem zahtevana pisana forma, a ugovorne strane su izvršile svoje ugovorne obaveze, takav ugovor se može konvalidirati ((član 73 Zakona o obligacionim odnosima)). Ukoliko ste u mogućnosti da neke svoje usmeno zaključene poslove (za koje se ne zahteva pisana forma) pretočite u pisanu formu, učinite to. Makar i elektronskom poštom. Ukoliko kao firma niste registrovani vlasnik Internet domena koji koristite, ispravite taj nedostatak. Ono što Vi možda izvanredno poznajete u Vašem poslovanju, i ljudi na koje se u tom poslovanju neformalno oslanjate, najverovatnije nije vidljivo nekom drugom. Time ste sebe možda učinili nezamenjivim u Vašoj firmi, ali bi formalizovanje odnosa veoma doprinelo uvećanju vrednosti Vaše firme.

Ukoliko Vam je interes Vaše firme na prvom mestu, a trebalo bi da je tako, jer u suprotnom ne biste imali sopstvenu firmu, potrudite se da urednom, redovnom i razumljivom dokumentacijom uvećate njenu vrednost. Ovaj tekst Vam je u osnovnim crtama prikazao i kako to možete da učinite.

Poslednja izmena dana 12. septembra 2015. u 15:15


    Žarko Ptiček

    Žarko Ptiček je rođen u Beogradu 1977. godine. Završio Prvu beogradsku gimnaziju i Pravni fakultet Univerziteta Union, član je Statutarne komisije RNIDS. Od 2000. do 2003. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu bio administrator studentske računarske mreže sa zadacima…… Saznaj više »