Zamišljen kao platforma koja omogućava video pozive, Skype je danas mnogo više od prostog načina za obavljanje video razgovora. Ne samo da povezuje rodbinu i prijatelje na različitim stramana sveta, i omogućava poslovne sastanke u kojima niko od učesnika nije u istoj prostoriji, Skype je brojnim pojedinicima i kompanijama osnovni način rada. Ono što je u dvosmernoj komunikaciji nekada bio telefon, danas je Skype: vaš način da uđete u svaki dom na svetu, a da ne morate da izađete iz svoje kancelarije.

Verovatno svako pružanje usluga koje od vas ne zahteva da se nalazite fizički na određenoj lokaciji može biti obavljeno preko bilo kog servisa – apilkacije za video pozive. Nokte i frizure, nažalost, ne možemo daljinski sređivati još uvek, ali davanje računovodstvenih saveta, psihološke terapije, stručno savetovanje u bilo kom drugom obliku je ne samo moguće nego je sigurno da to neko u svetu već radi.

Preduslovi

Osnovno je da je sa vaše strane obezbeđen stabilan i brz protok interneta. Od posla – usluga koje ćete pružati zavisi prostorija u kojoj ćete boraviti tokom razgovora sa klijentima, a važno je da unapred pripremite sve što će vam biti potrebno za konkretnog klijenta (klijente).

Ostavljajte dovoljno vremena između sastanaka, ne samo u slučaju da se termin sa određenim klijentom nenadano produži, već da možete da predahnete, i pripremite se za naredni sastanak.

Potvrdite sa klijentima dodatno svaki termin na dan održavanja sastanaka, kako zbog sebe, tako i zbog njih – u slučaju da su zaboravili ili im je nešto iskrslo, bolje je da to znate unapred nego u sred planiranog termina.

Primeri:

Simultani prevodilac

Uprkos tome što je Skype ponudio Skype Translator, kada je u pitanju (simultano) prevođenje, ljudi i dalje više veruju ljudima nego mašinama. Udružite se sa drugim prevodiocima, i ponudite usluge zajedno. Što više različitih jezika nudite, veća je verovatnoća da će baš vaša firma biti odabrana u moru drugih.

Lični trener

Najveći problem modernog čoveka je hroničan nedostatak slobodnog vremena. Previše sati dnevno mu ode na posao, premalo ostaje za porodicu, za društveni život, za posvećivanje samom sebi. Ukoliko nema odgovarajući fitness klub ispred svoje zgrade ili zgrade u kojoj radi, teško će se odlučiti da u ionako zbijen dnevni i nedeljni plan ubaci još i odlazak u teretanu, pogotovo na drugi kraj grada. Vi ste tu kao rešenje: umesto da vreme koje nemaju troše na dolazak i odlazak do teretane, vežbaće kod svoje kuće, sa vama kao ličnim trenerom koji im preko video poziva objašnjava detaljno vežbe i pazi da su one izvođene pravilno.

Kulinarske radionice

Zdrava hrana, presna hrana, hrono ishrana, vegetarijanska, veganska / posna, paleo… umesto da pokrenete još jedan blog o hrani, svoju ljubav prema (ne)kuvanju ponudite zainteresovanima putem webinara i online radionica. Na blogu unapred objavljujte šta je potrebno od namirnica i pribora, i gledajte kako interesovanje za vaše radionice raste.

Psihološka savetovanja

Traženje pomoći za dušu i dalje prati stigma ne samo na ovim prostorima. Upravo tu može ležati vaše rešenje problema, jer ljude niko može, slučajno ili namerno, videti da dolaze kod vas u ordinaciju. Kod svoje kuće su, na poznatoj lokaciji, u poznatoj prostoriji. Savetovanja za roditelje, za razvedene, udovice i udovce, savetovanja za roditelje koja izgube decu, podrška samohranim roditeljima… teme kojima se možete baviti zavise samo od vaše specijalizacije i oblasti rada.

Obrazovanje (dopunska i pripremna nastava, strani jezici, časovi muzike…)

Časove putem Skype poziva mogu da ponude škole stranih jezika, muzičke škole, bilo da su u pitanju regulatni časovi ili pripremna nastava za upise u srednje škole i na fakultete. Bilo koji vid nastave koji može da se obavlja “na daljinu” pogodan je da se obavlja preko video poziva.

Na svom blogu pre par godina Skype je objavio 10 kul načina kako kompanije koriste Skype, gde takođe možete dobiti još neke od ideja kako da unapredite svoju poslovnu ponudu.

Iskoristite sve prednosti koje vam nudi moderna tehnologija, unapredite svoje poslovanje i ponudite nešto što ne nude drugi. Međutim, komparativnu prednost ovog tipa možete imati samo kratko vreme, jer će sigurno i drugi početi da rade to isto, ali dok se oni uhodaju, vi ćete na svojoj web stranici već imati dovoljno referenci i preporuka da ljudima ulijete poverenje da odaberu baš vas. Ostaje vam samo da to poverenje i opravdate.

 

Poslednja izmena dana 12. juna 2016. u 03:12


    Sandra Simonović

    Sandra Simonović je Web preduzetnica od 2011. godine – osnovala agenciju Šnajderaj, za krojenje društvenih mreža po meri, koju 2013. zbog proširenja posla preimenuje u agenciju za poslovno (web) savetovanje Marketing ITD. Predavač, govorila na nekoliko regionalnih konferencija, rado prenosi…… Saznaj više »