Još od samog početka funkcionisanja svake firme dolazi se do iskušenja koja nameću tržište, uslovi rada i funkcionisanja, izazovi likvidnosti, uglavnom stvari koje opterećuju svakog preduzetnika. Mnogo dilema i svakodnevnih razmišljanja da li je to prava stvar, da li se treba time baviti, da li treba odustati. Obično, sve to se javlja u vreme kada i sve stvari koje su osnovne ne funkcionišu onako kako bi trebalo, a posebno ne onako kako smo zamišljali i planirali.

Vrlo često su uzrok velika trenutna očekivanja, i to ne samo od rezultata uopšte, već i od nas samih, saradnika, zaposlenih, načina rada. Očekivanja su takva da se podrazumeva da sve od samog početka funkcioniše tip-top, da svako perfektno radi svoj posao, a da su svi zajedno uigrani kao najbolja ekipa i da funkcionišu kao švajcarski sat. Hm, ali, da bi se došlo do toga, potrebno je proći kroz neke stvari nekoliko puta, dodavati, podešavati, usvajati, standardizovati…

Onda, ipak, ako nije kako smo zamišljali i planirali, da li je to za nas? Možda to nije za nas? Da li da odustanemo? Ako već ne umemo, bolje odmah da odustanemo, nego da se još više uvalimo u probleme i obaveze?

Ne… apsolutno. Prirodno je da stvari koje radimo možda po prvi put, ili ih prvi put radimo u nekim okolnostima, ne budu sjajne, idealne, onakve kakvim smo ih zamislili. Nebitno da li prvi put pravimo palačinke, pokrećemo svoj biznis, prvi put se oprobavamo u novoj industriji ili radimo sa nekim novim radnicima, nikako neće biti sjajno kako bismo želeli i zamišljali, ili kao što je bilo kada smo nešto drugo radili godinama i bili sigurni u svemu tome.

Ključna stvar jeste da svaku poslovnu aktivnost ne gledamo kao trenutnu, kao događaj, kao „sad ili nikad“, kao „sve ili ništa“, već samo kao jedan korak na putu uspeha. Pri tome, taj korak je kao točak koji guramo uz brdo. Nije dovoljno da ga okrenemo samo jednom da bismo došli do vrha, niti do uspeha u poslu. Naš točak ima četiri stavke, koje će nas pratiti pri svakom okretu: Planiraj – Uradi – Proveri – Deluj.

Dok guramo taj naš poslovni točak uz brdo, osećamo napor, i uvek iznova primenjujemo isti obrazac, vreme teče… ali se mi sve više penjemo. Da, to je ono što treba da radimo – da verujemo da ako taj točak stalno okrećemo, doći ćemo do velikih visina, iz svakog okretanja ćemo videti i naučiti nešto novo. Sa visine se bolje vidi.

Zapravo, sve što radimo sastoji se iz tog ciklusa. Isplaniraćemo šta i kako ćemo uraditi, onda ćemo to i realizovati, proveriti kako je ispalo i da li je onako kako smo planirali i želeli, i na kraju usvojiti taj način i po njemu raditi ako je dobro, odnosno u ovoj fazi usvojiti to kao standard i način rada.

Da, okrenuli smo jednom taj točak, ali to nije ono što smo želeli. Rezultat nije baš kakav smo želeli. Ekipa ne funkcioniše sjajno, i dalje ima nerazumevanja i grešaka. Pojedinci nisu na nivou koji očekujemo. Da… ali, to je tek posle prvog kruga, tek jednom smo okrenuli točak… došli do neke visine. Pa, šta treba da radimo? Da ponovo okrećemo točak. Samo, sad krećemo sa veće visine, sa nekim znanjima i iskustvima o tome. Sada ćemo planirati drugačije, a posebno one detalje koji nisu baš ispali kako smo želeli. Ono što je bilo dobro ćemo zadržati ili još malo unaprediti. Kada to primenimo, ponovo ćemo i to proveriti, i konačno raditi po novom obrascu, koji je za nas najbolji i najviši nivo za sada, naš standard i nešto na čemu smo sigurni.

Da, već je bolje… dosta bolje nego u prvom krugu, prvom ciklusu. Nije samo rezultat bolji, već je bolje funkcionisala čitava ekipa… i svaki pojedinac je bolje radio. Dakle, taj točak smo okretali na svim nivoima – svi zajedno, i svako za sebe. Znači, svako to treba da primenjuje. I, posebno, svako treba da zna da će tako napredovati, biti bolji u svakom krugu, i da će u svakom sledećem krugu biti svi zajedno bolji, cela firma.

U svakom sledećem krugu primenjujte lekcije iz prethodnog; učite na prethodnim slučajevima. U svakom krugu ste sa svojim poslovnim točkom na većoj visini. Ne zaboravite, strpljenje je potrebno za svakog pojedinca, ekipu i firmu u celini.

Ni grudva od snega ne naraste odjednom. Treba je dosta puta okretati i ona će se uvećavati. Ne oklevajte, okrećite svoj točak. Penjite se, točak po točak, korak po korak.

Foto: Dan Derrett

Poslednja izmena dana 26. oktobra 2015. u 00:50


    Aleksandar Drenovac

    Aleksandar je vodeći konsultant i trener u E2 Element konsultantskoj kompaniji. Kompanijama koje stvarno žele napredak pomaže da uspostave i unaprede organizaciju, razviju i unaprede sisteme upravljanja (procesima, projektima, kvalitetom, rizicima, promenama, performansama, obukom i razvojem), optimizuju poslovanje, unaprede timove…… Saznaj više »