Mnogi korisnici LinkedIn još uvek doživljavaju kao jedno veliko lovište. Tu lovci na posao traže bolje prilike, dok lovci na talente traže nove zaposlene. Pored ove neosporne uloge, LinkedIn može da bude mnogo više od toga. Ako se koristi na…
Kada je pre izvesnog vremena naš najbolji teniser objavio da uspon svoje karijere delom duguje bezglutenskoj ishrani, Srbija je počela da priča o glutenu, promeni ishrane, a donekle i problemima sa kojima se sreću ljudi koji su alergični na gluten. Ponuda bezglutenskih proizvoda je na našem tržištu veoma ograničena, te kada je incijalno pomodarstvo utihnulo, na ovako specifičnoj dijeti su mahom ostali ljudi koje je striktno uslovljavalo zdravlje. Među njima je naš današnji sagovornik, Siniša Prostran, kome su lekari pre više godina prepisali strogu dijetu bez glutena. U tom trenutku njegova porodica shvata da je ovaj protein gotovo nemoguće izbeći – on je u hlebu, pecivu, kolačima, testenini, picama, čak i kozmetici. Tim sačinjen od bračnog para – Siniše i Ivane, počinje dug put eksperimentisanja u kuhinji i istraživanju recepata koji će zadovoljiti zdravstvene, nutritivne, ali i gurmanske zahteve svih koji su se oprostili od glutena.
Siniša: Sve je počelo pre više od sedam godina, kada je niz mojih zdravstvenih problema konačno dijagnostikovan kao celijakija. Ova bolest podrazumeva trajnu netoleranciju organizma na gluten. Testiranje je dugo i komplikovano, ali kad jednom utvrdite od čega bolujete, potpuno ste zdravi dok god ne unosite ovaj protein, a posle izvesnog vremena i prave dijete se i sama creva regenerišu.
Danas je veći broj ljudi upoznat sa dobrim i lošim karakteristikama glutena, čak se mnogi odlučuju da ga isključe iz ishrane i bez konkretnih zdravstvenih problema, ali pre sedam godina je situacija bila znatno drugačija. Bilo je izuzetno teško naći hranu koja je potpuno oslobođena glutena, tek poneki „zdravi keks“ koji pritom sadrži gomilu emulgatora i konzervansa. I tako smo počeli da eksperimentišemo kod kuće, u svojoj kuhinji, i da polako nalazimo zamene za pšenicu i druge, sveprisutne namirnice koje morate izbaciti ako vaše telo ne toleriše gluten.