Od 1. maja 2018. sadržaj na portalu neće biti ažuriran.
klik za meni

Slobodan Radeta, po obrazovanju hemičar, a po izboru i ljubavi gastronom, krajem 2010. godine pokrenuo je školu kućnog kuvanja Il Primo. U pitanju je mesto na kome svako, uz zabavu i odlično društvo, može naučiti kako se pripremaju različita jela i uživati u njihovim ukusima.

MF: Kako je došlo do toga da gastronomija postane posao jednog hemičara?

Slobodan: Pre škole kuvanja godinama sam, kao hemičar, radio u branši, ali sam se bavio prodajom laboratorijske opreme i stvari vezanih za biotehnologije. I to mi je prilično dobro išlo. Počeo sam da radim sa malim firmama, da bih na kraju bio direktor i vodio firmu u kojoj sam počeo da radim na najnižem nivou. Sve je išlo sjajno dok nije došlo do izvesnih promena na svetskom nivou. Naime, brend koji smo mi distribuirali kupila je jedna veća firma koja je imala razrađen svoj sistem i bilo je jasno da će biti različitih turbulencija. Zato sam odlučio da izađem iz svega i potražim novi posao. Međutim, tokom narednih 6 meseci nisam uspevao da nađem novo zaposlenje u struci.

Nisam imao mnogo obaveza i, budući da sam bio ljubitelj kuvanja, palo mi je na pamet da bi mogao da otvorim nešto vezano za gastronomiju, a što bi, makar na mikro nivou, učinilo da se stvari pomere na bolje.

Škola kuvanja - Il Primo

Škola kuvanja – Il Primo

MF: Šta je presudilo da to bude baš škola kuvanja?

Slobodan: Tako se desilo da sam u jednom beogradskom restoranu na visokom glasu naručio tuna stejk. Taman sam zaustio da konobaru kažem da ga ne prepeku već samo da ga “pecnu”, kada mi je on odgovorio: “Znam, znam, da ga skroz spalimo”. Tada sam shvatio da su ljudi njemu mnogo puta tražili da to tako ispeku i da ni ne znaju da to tako ne treba.

Tu se negde prelomilo da ću otvoriti školu kuvanja. Na ruku mi je išlo i to što je tada samo kuvanje počelo da biva popularizovano kod nas u većoj meri. Počele su da se emituju emisije svetski poznatih kuvara, a u tom periodu i kanal 24Kitchen je po kafićima i restoranima počeo da zamenjuje modne kanale koji su se emitovali na televizorima.

Škola kuvanja - Il Primo

Škola kuvanja – Il Primo

Tako sam krenuo sa jednostavnim biznis planom koji se ogledao u rečenici – “Beograd sigurno može da preživi jednu školu kuvanja”. Ideja je bila da škola kuvanja bude mesto koje okuplja ljude zainteresovane za gastronomiju i spoji one koji imaju znanje i one koji žele da ga steknu. E sad, na samom početku nisam mislio da će mi škola kuvanja biti glavni posao, već sam to posmatrao kao neku vrstu hobija, mada mi je odnosilo mnogo sati rada i donosilo neki novac.

Zato sam i dalje tražio posao u struci sve do trenutka kada sam shvatio da od škole kuvanja može zapravo da se živi. Zanimljivo, taman kada sam odlučio da više neću tražiti posao u struci, sutradan ujutro sam dobio ponudu. Međutim, odbio sam i evo super je ispalo. Za sve ovo vreme, kroz školu je prošao veliki broj ljudi i verujem da smo napravili neku promenu.

Škola kuvanja - Il Primo

Škola kuvanja – Il Primo

MF: Kako je izgledao sam početak, prvo okupljanje?

Slobodan: Postavio sam sajt i pripremao prvu radionicu. Zanimljivo je da sam imao prijavljene ljude za nju, ali da još nisam imao prostor u kome će u je održati. Srećom, našao sam jedan stan u centru grada, u kome smo proveli prvu godinu. Međutim pokazalo se da je to loša priča zbog buke, zgrade, velikog broja ljudi, mirisa, samog centra grada u kome je nemoguće naći parking… Zato smo se kasnije preselili u ovu kuću u kojoj smo i danas.

U startu sve je bilo posvećeno hedonizmu. Naglasak je bio na uživanju, radionicama pravljenja luksuzne klope… Malo ljudi je u startu znalo za nas i praktično smo funkcionisali kao mesto zatvorenog tipa.

Sve je imalo format radionice na kojoj su ljudi rezervisali svoje mesto i trajalo jedno veče. Predavanje je držao Filip Ćirić iz Home koji je bio veoma entuzijastičan u vezi sa čitavom idejom i baš joj se posvetio i ljudi su ga obožavali, a ja sam animirao ljude, fotografisao… Svi smo uživali u lepoj atmosferi, hrani koju čovek nije mogao da pojede na drugim mestima, vinu…

Škola kuvanja - Il Primo

Škola kuvanja – Il Primo

Stvari su funkcionisale tako da ljudi dođu oko 19 časova, radionica traje do 23h, a posle toga se sedi do četiri ujutro, uživa u vinu, razgovara. Bili smo kao terapija, naročito za žene koje su tu ispovedale svoje ljubavne jade. Sve u svemu izlazili smo često iz okvira gastronomije. J

Sve je to bilo onako baš hedonistički orijentisano. Fića, ja i još jedan momak koji nam je pomagao oko nabavke i sudova, smo se u tih prvih godinu dana ugojili po 10 kilograma. Čak smo napravili i opkladu ko će u naredna dva meseca da smrša najviše. Palo je merenje i, dva meseca kasnije, ispalo je da smo se zapravo još ugojili svi. Na kraju je svako uzeo svoje pare i pravili smo se kao da se ništa nije ni desilo.

MF: Znači radili su se, što se kaže, dugi sati?

Slobodan: Prodaja radionice podrazumeva da se, prvo, ona osmisli, da se uradi nabavka, da se urade vizuali sa dizajnerom, zatim da krene oglašavanje na društvenim mrežama, pa telefoniranje i slanje mailova… I taman kad se sve završi, kreće se iznova za narednu radionicu koja će biti održana nekoliko dana kasnije. Imali smo 8 radionica mesečno, da bi to mogao da bude posao od koga se živi. To je bilo baš mnogo rada.

Škola kuvanja - Il Primo

Škola kuvanja – Il Primo

MF: Pored uobičaenih muka, da li imate neki problem koji vam značajno ometa poslovanje?

Slobodan: Naravno. To je bio prvi problem sa kojim smo se sreli, a sa kojim ja ni danas ne mogu da se pomirim – da je ovo sezonski posao. Leti ljude ne možeš da zainteresuješ da dođu na kuvanje, ma šta radio. Taj letnji period je i danas veliki izazov, kao i period na prelazu decembar – januar.

MF: Kako ste se izborili sa svim mukama?

Slobodan: Stvari su se promenile kada sam počeo da sarađujem sa Nebojšom Anđelkovićem Šobajom koji je bio otvoren za nove ideje i imao puno slobodnog vremena. Pošto su me mnogi pitali da li, pored radionica, držimo kurseve kuvanja. Tu se rodila ideja da napravimo novi format, jeftiniji i narodniji, odnosno kurseve kuvanja koji će biti okrenuti ka internacionalnoj kuhinji, ali i ka našoj domaćoj i jelima koja svakodnevno konzumiramo. Kako bi smo postigli nižu cenu izbacili smo piće, smanjili količine hrane tako da stvari budu degustacione, a ne luksuzne večere. Ispostavilo se da je to bila prava stvar i format kurseva od 6 nedalja i danas nosi 60% našeg poslovanja.

S druge strane, za mene je to značilo da su marketinške i aktivnosti koje prethode kursu značajno smanjene, to jest vremenski umesto dva puta nedeljno, sada se njima bavim jednom mesečno i radno vreme je zapravo smanjeno po broju sati.

Škola kuvanja - Il Primo

Škola kuvanja – Il Primo

MF: Pored kurseva i radionica, čime se još bavite?

Slobodan: Radimo team buildinge sa raznoraznim firmama. Oni nam predstavljavljaju finansijske injekcije koje pomažu da se posao održi. Zanimljivo je da u ovom kontekstu firme prave animaciju ili za svoje klijente ili za svoje zaposlene. Kuhinja je nekako prirodno stanište team buildinga i pokazalo se kao prava stvar kojom su firme oduševljene i vraćaju nam se stalno. U našem prostoru to radimo za do 50 ljudi, ali ako ih ima više, uvek postoji mogućnost održavanja team buildinga u nekom drugom prostoru.

Takođe, u zavisnosti od broja ljudi, postoje različiti koncepti kako to radimo. Neke stvari radimo u saradnji sa udruženjem Somelijera Srbije koji paralelno sa kulinarskim, drže vinske radionice, pa se onda gosti zamene.

S druge strane u Mixer Housu smo radili team building za 120 ljudi koji su radili na 10 stanica i pravili klopu, a na kraju je sve bilo posluženo kao zajednička večera. Bilo je zaista fenomenalno.

Škola kuvanja - Il Primo

Škola kuvanja – Il Primo

Čin spremanja hrane i na kraju njeno služenje kao večere je deo posebne magije. Ljudi redovno govore da je ta hrana koju su zajednički spremali bolja nego li u nekom restoranu.

S druge strane, desilo se da smo se nametnuli kao autoritet u smislu svega gastronomskog. Tako često za neke firme i brendove radimo konsaltinge na nivou razvoja recepata. Recimo imali smo zahtev da razvijemo 60 recepata sa majonezom koje je naručilac kasnije koristio za marketinške svrhe, svoje evente, a stavljani su i na poleđene kesica majoneza.

Takođe stalno se ovde održavaju neka snimanja i slikanja koja prostor omogućava jer se ne radi o restoranskoj kuhinji koja je non-stop u upotrebi. Ako nešto hoćeš da snimaš u restoranu ometaš rad njegove kuhinje, a ovde je to moguće učiniti daleko praktičnije.

Škola kuvanja - Il Primo

Škola kuvanja – Il Primo

MF: Ko su najčeće polaznici škole kuvanja?

Slobodan: Imamo slučajeva da muž pošalje ženu, ali i da žena pošalje muža J Mnogo je različitih ljudi prošlo, ali je svima zajedničko da vole ili su zavoleli kuvanje. Bilo je i onih koji nikakvog dodira sa kuvanjem nisu imali, da čak čaj ne znaju da skuvaju ili ne znaju razliku između crnog, crvenog i belog luka, a da su na ozbiljnim poslovnim pozicijama. Ipak, ovde su uvek pozitivni ljudi koji vole da se druže, opuste i uče.

Posetite: Škola kuvanja – Il Primo

Poslednja izmena dana 15. aprila 2018. u 15:46


Ivan Minić

Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »

Ivan Radojičić

Diplomirani filozof, novinar, community administrator, copywriter i instruktor na obuci za poslovnu upotrebu društvenih mreža. Svoju veštinu pisane komunikacije izbrusio je u novinarstvu, prateći unutrašnje i spoljno političke teme. Radio je u više domaćih i stranih štampanih i online medija……. Saznaj više »

Stefan Đaković

Rođen 1990. u Beogradu, profesionalnom fotografijom je počeo da se bavi 2008. godine, i do danas je uspešno sarađivao sa mnogim domaćim i svetskim kompanijama i brendovima, među kojima su Reebok, G-Shock, Mainstream, Home Center, Adidas, Shoestar, Telenor, Vip Mobile……. Saznaj više »


Prijavite grešku

OSTALI INTERVJUI

30. aprila 2018.

Holy SmokesTeksaški roštilj sa beogradskim šmekom

Kada hobi postane posao, koliko god on naporan bio i ma kakve probleme je potrebno prevazići, on postaje uživanje. Ovo je priča koja stoji iza Holy Smokes, teksaškog roštilja u Beogradu i Aleksandara Vulićevića, čoveka koji je bio spreman da…

16. aprila 2018.

Mile CvikMobilna aplikacija koja pomoć na putu donosi na jedan klik

Vladimir Šijaković, po zanimanju ekonomista sa 25 godina izuzetno uspešne karijere, danas je samouki programer koji, sa svojim timom, stoji iza aplikacije Mile Cvik. U pitanju je aplikacija preko koje, u slučaju da vam je potrebna pomoć na putu, brzo…

9. aprila 2018.

Slatka strastSrpska poslastičarnica koju Kinezi obožavaju

Danijela Glamočak poseduje dve fakultetske diplome, profesor je albanskog jezika i književnosti i diplomirani filolog grčkog jezika i književnosti.  Ipak, omiljeni jezik joj je poslastičarski. Jezik koji, bez obzira na kulturu i poreklo, uvek spaja ljude. Prevodilačkim poslom bavila se…

2. aprila 2018.

Radionica ŽvrljaRučno izrađen nakit koji nastaje za srce jedne mame

Mina Vesković, po struci profesor književnosti, želela je da prvi crtež svoje kćerke sakrije od zaborava. Tako je iz majčinske ljubavi prema detetu nastala radionica Žvrlja, sjajno mesto na kome dečiji crteži postaju divan, unikatan nakit za roditelje koji žele…