Od 1. maja 2018. sadržaj na portalu neće biti ažuriran.
klik za meni

Katarina Rađenović je pronašla tajnu simbioze između matematike i umetnosti, mehanike i kreativnosti. Kada su šareni svet gline presekle godine studija na Mašinskom fakultetu, suviše egzaktne da bi mašta bila nahranjena, naša današnja sagovornica je potražila inspiraciju u prirodi, kuhinji, svojoj sobi i iznad svega – u drugim ljudima. Tako nastaje čarobni svet Katarinih rukotvorina, a glineni lenjivci i svetleći jednorozi bezmalo njena karijera.

Katarina: Prošlo je više od pet godina od kako sam, lutajući internetom, nabasala na slike simpatičnih, šarenih figurica, koje su mi izgledale kao nešto dovoljno zanimljivo da poželim da ga imam, a dovoljno jednostavno da mogu da ga napravim. Ispostavilo se da se radi o polimernoj glini, materijalu mekom poput plastelina, koji dozvoljava slobodnu obradu a nakon pečenja postaje čvrst kao kamen.

Kamen dizajn

Kišna glista, foto Stefan Đaković

Moj prvi pokušaj bio je privezak za ključeve u obliku malog praseta, koje sam pekla predugo tako da je od one nežne roze zaista dobilo boju pečenog praseta. Sledio je bazar u Lazarevcu za koji sam pripremila mnogo širi asortiman figurica sa različitom namenom, od nakita do privezaka, gde su me ljudi upoznali, dopalo im se to što radim i pristigle su prve narudžbine.

Međutim, ubrzo sam krenula na fakultet, gde sam ušla u materiju mehanike i matematike, što me nikako nije inspirisalo ni na kakav kreativan rad – jednostavno nisam uspela da pronađem tu vrstu balansa. Odlučila sam da odustanem od mašinstva i upišem grafički dizajn na Višoj politehničkoj, a u slobodno vreme sam nastavila da stvaram.

Kamen dizajn

Kišna glista, foto Stefan Đaković

MF: Upoznaj nas bolje sa materijalom i procesom nastanka figurica.

Katarina: Polimerna glina je veoma zahvalan materijal. Meka je, lako se oblikuje i dostupna je – može se naći u svim bolje snabdevenm knjižarama i prodavnicama repromaterijala za proizvodnju nakita. Sa dovoljno strpljenja i volje, svako bi mogao da nauči da pravi šta poželi. Ono što zahteva najviše strpljenja je, ustvari, mešanje boja. Ako želim osnovnu boju za figuricu krofne, mešam braon i belu glinu, koje gnječim dok se potpuno ne izjednače.

Kada imam bazu, počinjem od kuglice koju zamešam rukama, poput testa, a zatim sklapam ili oblikujem. Onda se dodaju metalni elementi, a zatim glazura i iscrtavanje, nakon čega komad ide u rernu. Alat koji koristim je takođe vrlo jednostavan – oštar nožić, četkica koja se koristi za crtanje po noktima, plastična slamčica za efekat gricnute krofne, povremeno igla za šivenje. Posle hlađenja sledi dodavanje još ponekog elementa, ako je to potrebno, uz pomoć superlepka, provlačenje lančića, pakovanje i isporuka.

Kamen dizajn

Kišna glista, foto Stefan Đaković

MF: Koliko je vremena potrebno da nastane jedna figurica?

Katarina: To je prilično relativno. Najčešće je od narudžbine do isporuke potrebno oko nedelju dana, ali to zavisi od broja porudžbina, od toga koliko su komplikovane i predmeta koje već imam na stanju. Kada sam uhodana, jednostavne motive mogu da završim za manje od sat vremena, dok mi za anatomsko srce sa motivom neke poznate slike treba nekoliko sati. Zato se sa svakim kupcem pojedinačno dogovaram i uvek pitam kada im je bitno da imaju predmet kod sebe, na osnovu čega prilagođavam svoje vreme i redosled stvaranja.

Kamen dizajn

Kišna glista, foto Stefan Đaković

MF: Šta najviše voliš da praviš? Da li si imala nekih specifičnih porudžbina?

Katarina: Volim slatke stvari, dakle sve što je jestivo – pice, krofne, voće, kolačiće, tu su i specifični slatkiši kao što su Noblice ili Mančmelou. Zatim razne životinje, od prasića i ovčica do lenjivaca i slepih miševa. Ponekad mi ponestane inspiracije i u tom slučaju mi jedan story na Instagramu rešava sve probleme. Pitam svoje pratioce za predloge i u roku od sat vremena u inboksu već imam desetine njih.

Dešava se da neki budu tako dobri da postanu apsolutni hit, kao što je to slučaj bio sa svetlećim jednorogom koji je poručila jedna devojka, postavila sliku a jednorog se pretvorio u najprodavaniji komad. Interesantne su bile i svetleće karte, zatim parčići pice koji se spajaju, što najčešće naručuju najbolje drugarice, mahom srednjoškolke.

Kamen dizajn

Kišna glista, foto Stefan Đaković

Ne mogu da zaobiđem i najzanimljiviju porudžbinu, koju sam dobila nakon što je stranica „ženska posla“ podelila moj rad – ogrlica sa priveskom u obliku Vinjaka. To mi, nažalost, nije uspelo, ali ću se potruditi još jednom, kad sakupim dovoljno strpljenja.

Osim ogrlica i privezaka, tu su minđuše sa silikonskim iglicama, za sve nas koji smo alergični na bižuteriju, broševi i šnalice koje sam nedavno uvrstila u ponudu. Svakako najzahtevniji komadi jesu anatomska srca, koja oslikavam poznatim delima kao što su Klimtov Poljubac, Van Gogova Zvezdana noć ili Munkov Krik.

Kamen dizajn

Kišna glista, foto Stefan Đaković

MF: Kojim kanalima dolaziš do kupaca i interesenata?

Katarina: Najviše prodaje ide preko Instagrama, koji je odavno zasenio Facebook, premda i tim putem komuniciram sa kupcima. Na području Beograda isporučujem lično, dok dalje šaljem poštom. Ipak, ništa ne može da se meri sa bazarima i tim pijačnim haosom, živom komunikacijom i povratnom reakcijom. Izlagala sam nekoliko puta, na marketu u Zemunu, u Manježu i na Belgrade night marketu, što ume da bude iscrpljujuće, ali kada se neko zaustavi ispred mog štanda i cikne od oduševljenja, sve je lako. Ta razmena energije je neprocenjiva, a svaka reakcija ili savet koji dobijem su inspiracija da nastavim dalje. One su uglavnom pozitivne, mada su deca najoštriji kritičari – njihova pažnja ide do najsitnijih detalja, a primedbe do „mančmelou se više spljošti kad ga zagrizeš“.

Među tom decom je i moja sedmogodišnja sestra od tetke, koja živi u Nemačkoj. Dok je bila ovde, zajedno smo osmišljavale i pravile nakit, a od kad je otišla radimo isto, samo za ekranom računara preko Skype-a.

Kamen dizajn

Kišna glista, foto Stefan Đaković

MF: Kakvi su planovi Kišne gliste za budućnost?

Katarina: Želim još malo da usavršim tehniku pravljenja figurica. Na primer, potrebno mi je znanje i materijal koji će omogućiti senčenje i dodati malo ozbiljniju notu figuricama. Danas već isporučujem i van Srbije, u Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu i Hrvatsku, a plan mi je da ceo svet nosi moj nakit.

Posetite: Kišna glista nakit

Poslednja izmena dana 12. avgusta 2017. u 15:36


  Ivan Minić

  Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »

  Stefan Đaković

  Rođen 1990. u Beogradu, profesionalnom fotografijom je počeo da se bavi 2008. godine, i do danas je uspešno sarađivao sa mnogim domaćim i svetskim kompanijama i brendovima, među kojima su Reebok, G-Shock, Mainstream, Home Center, Adidas, Shoestar, Telenor, Vip Mobile……. Saznaj više »

  Vanja Mlađenović

  Vanja Mlađenović, rođena u Beogradu 1988. godine. Zvanično se bavi novinarstvom i marketingom, nezvanično pričama i muzikom. U slobodno vreme istražuje svet.


   Prijavite grešku

   OSTALI INTERVJUI

   30. aprila 2018.

   Holy SmokesTeksaški roštilj sa beogradskim šmekom

   Kada hobi postane posao, koliko god on naporan bio i ma kakve probleme je potrebno prevazići, on postaje uživanje. Ovo je priča koja stoji iza Holy Smokes, teksaškog roštilja u Beogradu i Aleksandara Vulićevića, čoveka koji je bio spreman da…

   23. aprila 2018.

   Il PrimoŠkola kućnog kuvanja za prave gastronome

   Slobodan Radeta, po obrazovanju hemičar, a po izboru i ljubavi gastronom, krajem 2010. godine pokrenuo je školu kućnog kuvanja Il Primo. U pitanju je mesto na kome svako, uz zabavu i odlično društvo, može naučiti kako se pripremaju različita jela…

   16. aprila 2018.

   Mile CvikMobilna aplikacija koja pomoć na putu donosi na jedan klik

   Vladimir Šijaković, po zanimanju ekonomista sa 25 godina izuzetno uspešne karijere, danas je samouki programer koji, sa svojim timom, stoji iza aplikacije Mile Cvik. U pitanju je aplikacija preko koje, u slučaju da vam je potrebna pomoć na putu, brzo…

   9. aprila 2018.

   Slatka strastSrpska poslastičarnica koju Kinezi obožavaju

   Danijela Glamočak poseduje dve fakultetske diplome, profesor je albanskog jezika i književnosti i diplomirani filolog grčkog jezika i književnosti.  Ipak, omiljeni jezik joj je poslastičarski. Jezik koji, bez obzira na kulturu i poreklo, uvek spaja ljude. Prevodilačkim poslom bavila se…