Od 1. maja 2018. sadržaj na portalu neće biti ažuriran.
klik za meni

Iako su se mnogi trudili da im objasne kako jedna poslovna priča treba da izgleda, prijateljice Marija Đorđević i Snežana Veljković su se držale svoje ideje: da stvaraju i uživaju. Iz toga je proizašlo mnogo sjajnih cipela i ranaca, jedan unosan biznis i unikatan brend simbolično nazvan Naša Posla.

MF: Kako ste došle na ideju da pokrenete posao?

Marija: Mnogo toga je moralo da se desi da bi se da bismo Snežana i ja bile ovde gde smo sada. Ja sam nakon završenih studija slikarstva radila u oblasti filma, odnosno videa u različitim formama. Nekoliko godina sam provela i živeći u Pragu, a po povratku u Srbiju upoznala sam Snežanu s kojom sam delila zajedničke ljubavi i interesovanja. Skupljale smo krojeve i konstrukcije, fotografije inspirativnih rešenja i krojeva, starih kožnih torbi i cipela, opasača i sve to u folderu koji se zvao „Naša Posla“ što će se, pre četiri godine, pretvoriti i u ime pod kojim sada stvaramo.

Naša Posla

Naša Posla, foto Stefan Đaković

Snežana: U to vreme nismo imale ideju o tome kako se pravi jedna cipela i koje sve procese materijal mora da prođe pre nego što postane nosiv. Moje iskustvo kostimografa me je naučilo da ukoliko je stopalo „u dobrim rukama“, odnosno udobnoj cipeli ostatak kostima neće biti presudan za to kako se glumac oseća na sceni. Bilo je čak i primera kada je neudobna cipela bila tu da doprinese ulozi, onda kada je glumac trebao da izgleda potišteno ili nervozno. Tako smo, želeći da naučimo više, došle do Miše – neverovatnog, obućara iz Zrenjanina, koji nam je mnogo pomogao da ispečemo zanat. Učili smo i stvarali zajedno oko godinu i po dana na relaciji Beograd – Zrenjanin, kada smo pronašle prostor u Beogradu koji nam se dopao na prvi pogled i upravo je to radionica u Dositejevoj ulici gde nam je i dalje štab. Počele smo da je opremamo alatom i mašinama. Noževe za tanjenje kože i isecanje kaiševa smo naprimer nabavile od penzionisanog obućara sa istoka Srbije, buširupe (zumbe ili lohajznere) iz Subotice, mašinu iz Zrenjanina.

Naša Posla

Naša Posla, foto Stefan Đaković

MF: Po čemu se cipele i ranci koje izađu iz vaše radionice izdvajaju od ostalih?

Snežana: Prvi kalup za cipele smo napravili ručno od drveta u radionici u Zrenjaninu po svojim merama.Vrh cipele koji je na standardnim kalupima u sredini pomerili smo u stranu iznad palca kako bi cipela pratila prirodnu liniju stopala. Dobar kalup, koji je temelj, koža za sve delove, sveden kroj i završna, uglavnom ručno izvedena, intervencija to je naš recept. I danas je sve što izađe iz naše radionice napravljeno od kože, izuzev pertli. Od tada nismo mnogo menjale dizajn, ali smo radile na boljoj funkcionalnosti.

Marija: Posle škole kod Miše naučile smo da, što više upoznaš materijal i tehnike to ti više dozvoljava da se igraš bez žrtvovanja funkcionalnosti. Mi i dalje toliko uživamo u stvaranju da i kada razmišljamo o proširivanju biznisa, vidimo nas dve u radionici. Ideja je da i dalje ostanemo iza svakog para cipela i ranca koji napusti naš atelje, jer je osećaj kada znaš da napraviš nešto svojim rukama i pritom si zadovoljan time, zaista dobar. Osim toga, onda možeš da budeš prilično siguran da će i drugi biti zainteresovani za tu stvar. Kada smo završile prvi ranac provele smo sate samo ga gledajući i ispitivajući. O da, bile smo uzbuđene!

Naša Posla

Naša Posla, foto Stefan Đaković

MF: Kako izgleda nastanak jedne cipele i ranca? Koliko traje?

Snežana: Kako radimo samo sa kožom, potrebna su nešto veća ulaganja, a sav materijal pripremamo sistematski, pre nego što počnemo sa radom. Nekad nas dobra koža svojim odlikama ”sama” navede na ideju. Pravimo prototip koji testiramo. Sistematizovanim radom, u kome su procesi raspoređeni za dvadesetak pari odjednom, potrebno je oko tri nedelje rada. Tu računamo i vreme koje je potrebno cipeli da odstoji na kalupu i obradu đona i završne intervencije bojom (ako ih ima).

Marija: Jednom rancu je, od početka do kraja uz dva para ruku, potrebno oko dan i po da bude gotov. Radionica nam je malena i ljudi su često prijatno iznenađeni šta sve iz nje izađe. Imamo neke naše ”klasike” koji su stalno u ponudi, ali često radimo i male serije ili one off komade.

Naša Posla

Naša Posla, foto Stefan Đaković

Tako je bilo i sa samom promocijom – nedugo nakon što smo otvorile stranicu na Facebook-u i postavile prve fotografije, dobile smo poruku od Davora Konjikušića, fotografa iz Zagreba, sa pitanjem da li smo raspoložene za saradnju. Mi smo pristale i tako su nastale prve profesionalne fotografije naših proizvoda. Dobro smo se razumeli i zajednički napravili stil koji je podržao našu ideju – jednostavno, klasično, udobno, kvalitetno, sa estetikom koju smo osmislile u samom startu. Mi smo to objavili na svom, a on na svom sajtu i tako je buknula prodaja u Hrvatskoj, odakle i danas dobijamo veliki broj porudžbina. Tako je i sam identitet naših cipela i rančeva nastao nekako spontano.

Naša Posla

Naša Posla, foto Stefan Đaković

MF: Na koje ste još načine dolazili do kupaca?

Marija: Pojavljivale smo se i u regionalnim i evropskim modnim magazinima i sajmovima dizajna, ali je za nas najbolje funkcionisao princip ”od usta do usta”. Dobijamo često ”razglednice” sa našim komadima iz velikih gradova i egzotičnih mesta, znači nam to.

Imale smo kurs ”Kako do svojih cipela” u kojem smo sa polaznicima prošli sve od prvih nacrta, modelovanja, krojenja, šivenja, cvikanja, do cipela koje bi obukli i odšetali u njima.

Naišle smo na veliku podršku prilikom sajma dizajna Minhenu, gde nam je prišla  poznata modna urednica koja je bila iznenađena odnosom cene i kvaliteta i kasnije nas više  pozvala na saradnju i pokrenula priču o izvozu o kojoj ranije nismo razmišljali.

Naša Posla

Naša Posla, foto Stefan Đaković

MF: Da li je izvoz deo vaših daljih planova?

Marija: Dobijamo toliko upita iz inostranstva da se ovo pitanje samo nameće. Meni se lično veoma dopadalo to što smo do sada rasli polako, bez tenzije i što smo imale priliku da usput temeljno i posvećeno učimo. Sada je pravo vreme da rastemo.

Snežana: Kvalitet nam je, i dalje, iznad kvantiteta. Trudimo se da ga održimo i osvežimo tako što sarađujemo sa malim proizvođačima čiji su principi slični nama. Imale smo, zanimljivu saradnju sa jednim proizvođačem vune odnosno uzgajivačem Karakačanskih ovaca sa Stare planine. To je izvanredna prilika u kojoj obe strane dobijaju – promociju, profit i lep krajnji proizvod. Radujemo se novim koracima i radoznale smo da vidimo kakav je to sledeći nivo.

Posetite: NašaPosla

Poslednja izmena dana 5. jula 2016. u 14:02


Ivan Minić

Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »

Stefan Đaković

Rođen 1990. u Beogradu, profesionalnom fotografijom je počeo da se bavi 2008. godine, i do danas je uspešno sarađivao sa mnogim domaćim i svetskim kompanijama i brendovima, među kojima su Reebok, G-Shock, Mainstream, Home Center, Adidas, Shoestar, Telenor, Vip Mobile……. Saznaj više »

Vanja Mlađenović

Vanja Mlađenović, rođena u Beogradu 1988. godine. Zvanično se bavi novinarstvom i marketingom, nezvanično pričama i muzikom. U slobodno vreme istražuje svet.


Prijavite grešku

OSTALI INTERVJUI

30. aprila 2018.

Holy SmokesTeksaški roštilj sa beogradskim šmekom

Kada hobi postane posao, koliko god on naporan bio i ma kakve probleme je potrebno prevazići, on postaje uživanje. Ovo je priča koja stoji iza Holy Smokes, teksaškog roštilja u Beogradu i Aleksandara Vulićevića, čoveka koji je bio spreman da…

23. aprila 2018.

Il PrimoŠkola kućnog kuvanja za prave gastronome

Slobodan Radeta, po obrazovanju hemičar, a po izboru i ljubavi gastronom, krajem 2010. godine pokrenuo je školu kućnog kuvanja Il Primo. U pitanju je mesto na kome svako, uz zabavu i odlično društvo, može naučiti kako se pripremaju različita jela…

16. aprila 2018.

Mile CvikMobilna aplikacija koja pomoć na putu donosi na jedan klik

Vladimir Šijaković, po zanimanju ekonomista sa 25 godina izuzetno uspešne karijere, danas je samouki programer koji, sa svojim timom, stoji iza aplikacije Mile Cvik. U pitanju je aplikacija preko koje, u slučaju da vam je potrebna pomoć na putu, brzo…

9. aprila 2018.

Slatka strastSrpska poslastičarnica koju Kinezi obožavaju

Danijela Glamočak poseduje dve fakultetske diplome, profesor je albanskog jezika i književnosti i diplomirani filolog grčkog jezika i književnosti.  Ipak, omiljeni jezik joj je poslastičarski. Jezik koji, bez obzira na kulturu i poreklo, uvek spaja ljude. Prevodilačkim poslom bavila se…