Od 1. maja 2018. sadržaj na portalu neće biti ažuriran.
klik za meni

Beograd je naširoko poznat po svojim noćima – na ulicama, u klubovima, iznad svega – na rekama. Postoji, međutim, splav na Dunavu koji živi cele godine, i to ne samo tokom noći. Oaza koja se zove San Art Hostel nudi putnicima priliku da zaista upoznaju Beograd sa reke, u toploj i intimnoj atmosferi drvenog doma na vodi, gde vlasnici i gosti zajedno sede za stolom i jedu sveže ulovljenu ribu, kako to nalaže rečna kultura. Ako ikada svratite u ovaj hostel, verovatno ćete naleteti i na Ivanu, koja nam je ispričala ovu priču.

Ivana: San Art Hostel je otvoren 2012. godine, a ja sam u priči od 2013, tako da se može reći da smo prilično novi u ovom poslu. Međutim i ja se, kao i većina gostiju koji dođu kod nas, ovde osećam kao kod kuće što je i bila glavna misija kada je hostel počeo sa radom. Postoji mnogo razloga zašto je tako. Pre svega, udobno smo smešteni na reci, daleko od gradske vreve a opet dovolno blizu centru, s jedne, i beogradskim splavovima, s druge strane.

San Art Hostel

San Art Hostel, foto Stefan Đaković

Imamo devet udobnih malih apartmana i veliki dnevni boravak, i svi gledaju ili na reku ili na park Ušće. Iznad svega, za tu toplu, domaću atmosferu su zaslužni vlasnici hotela – dva druga iz klupe, Saša i Moma, koji su takođe često ovde i koji tu atmosferu prenose na nas, a onda mi dalje na goste. Ovaj deo obale Dunava nije preterano popularan među Beograđanima, ali su polako počeli da niču objekti srodni nama – apartmani i hosteli i zanimljivo je što se i pored toga obim posla manje-više konstantno širi, zavisno od sezone.

I koliko god lokalcima ovaj koncept apartmana na vodi bio zanimljiv, starancima je duplo zanimljiviji iz prostog razloga što mi svakako imamo tu sreću stalnog kontakta sa vodom – rekama i splavovima koji su inače popularni u Beogradu, dok u mnogim drugim gradovima to nije tako.

San Art Hostel

San Art Hostel, foto Stefan Đaković

MF: Odakle najčešće pristižu gosti i kakve su njihove reakcije na vaš hostel?

Ivana: Najveći broj gostiju nam stiže iz Evrope, i to su pretežno parovi, porodice sa decom ili male grupe prijatelja. Nacije se smenjuju po nekom nepisanom pravilu od sezone do sezone – ove godine je, na primer, najviše bilo Turaka. Mnogi rezervišu sobu na noć ili dve i onda ostanu po nedelju dana.

Najekstremniji primer ove vrste bio je jedan simpatični Brazilac koji je tako došao na dan, da bi produžio boravak na dve nedelje, zaljubio se u Beograd a onda i u izvesnu Beograđanku budući da je stigao i da se oženi za vreme svog boravka ovde. To je najveća vrednost rada u hostelu – s jedne strane imaš priliku da pokažeš gostoprimstvo i upoznaš ljude sa Beogradom, sa druge čuješ toliko zanimljivih priča i iskustava. Tako smo, osim sa kopna, imali i nekolicinu gostiju koji su došli sa reke. Jedan od njih je bio avanturista koji je rešio da preplovi čitav Dunav u kanuu.

San Art Hostel

San Art Hostel, foto Stefan Đaković

Gosti iz egzotičnih krajeva nam ređe dolaze, ali kada se to desi, ume da bude pravi spektakl. Tokom ženskog svetskog prvenstva u rukometu, imali smo goste iz Dominikanske Republike – njihova reprezentacija je zakupila ceo hostel, a zanimljivo je da je trener bio čovek iz Srbije koji živi i radi u Dominikani. Devojke je u Srbiji dočekao sneg i bilo je sjajno gledati ih kako vrište i raduju se, s obzirom da većina njih nikada u životu nije videla ili dotakla sneg.

Mi se svakako trudimo da svima izađemo u susret i učinimo da se osećaju kao kod kuće, čemu verovatno i dugujemo visok rejting koji držimo na Trip Advisor-u i Booking-u. Moma i Saša umeju da se pojave se svežom ribom, isprže je pozovu goste da zajedno zasednemo za sto, ručamo i šalimo se kao da se znamo celog života.

San Art Hostel

San Art Hostel, foto Stefan Đaković

MF: S obzirom da se hostel nalazi na reci, da li postoji probem visoke i niske sezone u poslovanju?

Ivana: Iako ništa ne može da pobedi leto u Beogradu, kako zbog blizine reke tako i zbog samog grada i dešavanja u njemu, pad tokom zime nije veliki. Topla atmosfera svakako vlada i kada je napolju hladno, tako da svaka sezona ima svoju čar. Tokom proleća i leta možete da uživate u suncu i šetnjama, na jesen priroda menja boje tako da je pogled fantastičan, a zimi je lepo ušuškati se unutra i posmatrati sneg. Štaviše, naši gosti provedu pola svog vremena u Beogradu upravo ovde, u hostelu.

Mi nudimo i doručak i ostale obroke tako da se desi da nakon doručka još dugo sede i piju kafu, a uveče dođu ranije iz grada da sede u dnevnom boravku i druže se. Enterijer i duh je takav da se uvek osećaš dobrodošlo i prijatno, a pritom je uvek mirno i tiho, što nas takođe izdvaja od drugih hostela.

San Art Hostel

San Art Hostel, foto Stefan Đaković

MF: Da li je bilo negativnih komentara i na šta se oni odnose?

Ivana: Najviše žalbi je, nažalost, bilo na sam izgled Dunava. Svakog dana pored splava prolaze neverovatne količine otpadaka koje nosi reka. Mi svakako moramo sami da brinemo o tome i redovno čistimo sve što je u našoj moći, ali leti se radi o takvim količinama da je nekada nemoguće pobediti vodu. Drugih loših iskustava maltene nema.

Dogodi se da nekome ne odgovara lokacija, da im je predaleko od grada, da su želeli sobu sa drugačijim pogledom, ili su je jednostavno drugačije zamišljali… Ali kada dođe do toga, ne postoji ništa što možemo da uradimo. Kada gost uđe na vrata nezadovoljan teško je nadomestiti to nezadovoljstvo, koliko god se trudili.

San Art Hostel

San Art Hostel, foto Stefan Đaković

MF: S obzirom na ovako romantičnu lokaciju, da li ste imali nekih interesantnih iskustava sa parovima?

Ivana: Naravno. Osim što su naši gosti inače najčešće parovi, kada nam dolazi neko od malobrojnih gostiju iz Srbije znamo skoro po pravilu da će se isto tako raditi o paru. To su obično romantični vikendi, a desi nam se i da prisustvujemo prosidbi (do sada je svaka bila vrlo uspešna)! Lepo je videti i kako ti parovi napreduju, a mnogo se i vrate ovde da proslave godišnjicu ili da nam se samo jave i popiju piće kod nas. Tu je pogled, tu je reka, tu su lepe sobe za dvoje… Ali ne radi se uvek o parovima.

Imamo dosta domaćih gostiju za koje je naš hostel prevazišao koncept kafića i postao, jednostavno – „njihovo mesto“. Oni su takođe jedna od razloga zbog kojih je ovde uvek prijatno i zbog koga nam se ljudi vraćaju, kao da dolaze kući.

Posetite: San Art Hostel

Poslednja izmena dana 28. decembra 2016. u 17:52


  Ivan Minić

  Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »

  Stefan Đaković

  Rođen 1990. u Beogradu, profesionalnom fotografijom je počeo da se bavi 2008. godine, i do danas je uspešno sarađivao sa mnogim domaćim i svetskim kompanijama i brendovima, među kojima su Reebok, G-Shock, Mainstream, Home Center, Adidas, Shoestar, Telenor, Vip Mobile……. Saznaj više »

  Vanja Mlađenović

  Vanja Mlađenović, rođena u Beogradu 1988. godine. Zvanično se bavi novinarstvom i marketingom, nezvanično pričama i muzikom. U slobodno vreme istražuje svet.


   Prijavite grešku

   OSTALI INTERVJUI

   30. aprila 2018.

   Holy SmokesTeksaški roštilj sa beogradskim šmekom

   Kada hobi postane posao, koliko god on naporan bio i ma kakve probleme je potrebno prevazići, on postaje uživanje. Ovo je priča koja stoji iza Holy Smokes, teksaškog roštilja u Beogradu i Aleksandara Vulićevića, čoveka koji je bio spreman da…

   23. aprila 2018.

   Il PrimoŠkola kućnog kuvanja za prave gastronome

   Slobodan Radeta, po obrazovanju hemičar, a po izboru i ljubavi gastronom, krajem 2010. godine pokrenuo je školu kućnog kuvanja Il Primo. U pitanju je mesto na kome svako, uz zabavu i odlično društvo, može naučiti kako se pripremaju različita jela…

   16. aprila 2018.

   Mile CvikMobilna aplikacija koja pomoć na putu donosi na jedan klik

   Vladimir Šijaković, po zanimanju ekonomista sa 25 godina izuzetno uspešne karijere, danas je samouki programer koji, sa svojim timom, stoji iza aplikacije Mile Cvik. U pitanju je aplikacija preko koje, u slučaju da vam je potrebna pomoć na putu, brzo…

   9. aprila 2018.

   Slatka strastSrpska poslastičarnica koju Kinezi obožavaju

   Danijela Glamočak poseduje dve fakultetske diplome, profesor je albanskog jezika i književnosti i diplomirani filolog grčkog jezika i književnosti.  Ipak, omiljeni jezik joj je poslastičarski. Jezik koji, bez obzira na kulturu i poreklo, uvek spaja ljude. Prevodilačkim poslom bavila se…