Od 1. maja 2018. sadržaj na portalu neće biti ažuriran.
klik za meni

U Beogradu postoji mala fabrika jestivog luksuza koji su osnovali Zorica i Kristian. Putujući po svetu, umetnik Kristian Rangel iz Meksiko Sitija, došao je u Srbiju. Kombinacija ljubavi prema poslasticama, tradicionalnih recepata iz Amerike, dopunjenim lokalnim sastojcima, i jednog para vrednih ruku iz Srbije, za rezultat je dala mnoštvo specijaliteta koji će zaintrigirati čak i najizbirljivije ljubitelje slatkiša.

MF: Kako je sve počelo?

Kristian: Sve je počelo razgovorom o „Red Velvet“ torti. Pitao sam Zoricu da li je ikada probala ovu ukusnu crvenu poslasticu. Kako je razgovor tekao, počeo sam priču o kapkejku i pitao da li ih ima u Beogradu. Zorica je imala ideju šta je kapkejk i vidjala je nešto slično, ali joj se nisu sviđali, jer su ovde obično bili pravljeni kao suva osnova sa šlagom i kič dekoracijom. Bilo je očigledno da pravi kapkejk još nije stigao u Srbiju.

Počeo sam da objašnjavam šta je pravi kapkejk i koje sve varijacije i mogućnosti postoje. U Americi, gde sam studirao i započeo karijeru, videti šop i probati kapkejk je bilo uobičajeno. Iskusio sam razvoj i ekspanziju „modernih“ kapkejka u prethodnom periodu. Ja zaista uživam u slatkišima i dezertima, pa sam čak počeo da maštam da otvorim restoran baziran na dezertima, zbog čega sam sakupljao recepte prethodnih 15 godina. Neke od njih danas pripremamo. Dok smo razgovarali, Zorici sam objasnio kako kapkejk šopovi rade i pomenuo sam da sam ih viđao po većim evropskim gradovima, što je dovelo do pitanja… Da li postoji nešto takvo u Beogradu? Ideja za prodavnicu kapkejkova je bila rođena!

Z Cupcakes

Z Cupcakes, foto Stefan Đaković

MF: Kako je nastao brend „Z Cupcakes“?

Kristian: Za nekoliko dana smo istražili i prikupili šta nam je neophodno. Napravili smo plan i izabrali 10 ukusa od kojih su neki bili klasici, ali je bilo i kombinacija za koje smo verovali da će se svideti kupcima naviknutim na ukuse iz srpske kuhinje. Prilagodili smo se lokalnim sastojcima i postarali se da nađemo najbolje od svega. Pripremili smo se i odlučili da isprobamo svih 10 ukusa u jednom danu.

Zorica: To je bio dan za pamćenje. Nikada pre nisam radila ništa slično. Bila sam uzbudjena, jer treba da napravim više od sto kapkejkova u mojoj maloj kuhinji. Svi recepti su bili na engleskom jeziku, i u posebnim mernim jedinicama, koje ja do tada nisam koristila. Morala sam da pronadjem tačnu gramazu za svaki sastojak koji koristim, ne bi li sve ispalo perfektno. Bilo je zabavno i intenzivno. Dok smo radili, nismo mogli da prestanemo da pričamo o idejama za dalji razvoj ove priče. Za počtak, trebalo nam je ime.

Z Cupcakes

Z Cupcakes, foto Stefan Đaković

Kristian: Dati ime brendu je bilo lako. Iste večeri, dok smo radili, dogovorili smo se i oko toga. Ja Zoricu zovem „Z“, i taj spoj mi je delovalo savršeno… „Z Cupcakes“. Bilo je bitno da to bude „Z“ jer je ona bila ta, koja će morati da savlada ovu, njoj nepoznatu, veštinu.

Zorica: I vau… zaista sam morala da naučim mnogo toga. U poslednjih dve godine sam naučila, da je briga o detaljima ključna stvar za uspeh. Od pečenja do dekoracije.

Kristian: Moj posao je bio da stavim frosting, odnosno dekorišem svaki kapkejk. Da im dam karakter i stav. Bilo je zahtevno, ali i zabavno. Te noći smo ulili život u svih deset ukusa. Svaki ukus smo tretirali sa velikom pažnjom. Kako je noć odmicala, dokumentovao sam i fotografisao svih deset ukusa, da bih sve pripremio za izradu promotivnog materijala.

Z Cupcakes

Z Cupcakes, foto Stefan Đaković

MF: Šta čini „Z Cupcakes“ drugačijim i posebnim?

Kristian: U Srbiji ne postoji ništa slično ovome. U svakom smislu te reči. Do sada imamo 19 ukusa i svi su jedinstveni, pažljivo testirani, i naravno, preukusni. Sa najboljim sastojcima koje nađemo u Srbiji, i koje nećemo menjati. Od kad smo počeli, pre dve godine, svaki kapkejk je poboljšan ili unapredjen bar jednom. Stalno radimo na tome da naši proizvodi budu još bolji.

Zorica: Meni se jako dopada to što imamo i ostale neobične i ukusne proizvode pored kapkejkova. Bilo je jako uzbudljivo stvarati slatkiše iz drugih kultura. Na primer, Meksiko! U Kristianovoj kolekciji recepata, bilo je nekoliko ukusnih i neverovantnih meksičkih specijaliteta. Među njima su bili i porodični recepti, koje je Kristianova mama, Rita, podelila sa nama. Jako sam ponosna što mogu da ih predstavim ljudima iz Srbije, jer su zaista unikatni i ukusni.

Z Cupcakes

Z Cupcakes, foto Stefan Đaković

Još jedan razlog zašto se razlikujemo, je i odluka ne pravimo kompromise sa nezdravim materajilima, kao što je npr. fondan. Kvalitet kome težimo ne dozvoljava kompromise. Odlučili smo da svoje proizvode baziramo na prirodnim sastojcima.

U našoj ponudi imamo i tri ukusa kapkejka, koji su posni i veganski, bez margarina. Koristimo samo braon šećer, a vremenom smo, razvijajući ukuse, uspeli da u receptima smanjimo količine šećera bar za trećinu, negde i više, a da ukus ostane isti. Takodje, tu su i neki drugi proizvodi koji su posni ili bez glutena, kako bi se u našoj ponudi našlo za svakoga po nešto.

Kristian: Odnos prema klijentu! Uvek se trudimo da vaše iskustvo u „Z Cupcakes“-u bude najbolje moguće, kao i da vam pomognemo da nađete nešto po vašem ukusu ili otkrijete nešto novo.

Z Cupcakes

Z Cupcakes, foto Stefan Đaković

MF: Sa kojim se izazovima susrećete?

Kristian: Definitivno je bilo izazova, da tako kažemo. Srpska kultura i tržište su jako teški kad je u pitanju poslovanje. Ponekad mi se činilo da ljudi ovde uživaju da budu zatvoreni za nove stvari, ili da se plaše da probaju nešto drugačije. Ali kada imate odličan proizvod, možete biti sigurni da će se ljudi vraćati nakon što naprave taj prvi korak.

U početku smo želeli da naše poslovanje bude okrenuto ka kafićima i keteringu. Kontaktirali smo neke od najboljih kafića i restorana koji se bave proslavama u Beogradu. Imali smo priliku da radimo sa mnogima, ali ubrzo smo shvatili da vlasnici i menadžeri ne traže kvalitet, već žele jeftine, trajne proizvode kako bi zaradili što više uz minimalan trud.

Z Cupcakes

Z Cupcakes, foto Stefan Đaković

Drugi izazov je bio briga kafića o proizvodu. Konobari nisu posvećeni svom poslu. Tu su samo da odrade posao bez interesovanja o tome da li je nešto što će poslužiti u redu ili ne. Za nas je to bio veliki problem, ali i nešto na šta nismo mogli da utičemo. Ova i druga negativna iskustva naterala su nas da se okrenemo javnosti, tako što ćemo ponuditi mesto kupovine gde možemo direktno komunicirati sa kupcima. Tako smo u januaru 2016. otvorili novu lokaciju u Kneza Miloša 19, u srcu Beograda, na nekoliko koraka od Narodne skupštine.

Zorica: Za mene kao poslastičara, največi izazov je bio nabavka sastojaka. Definitivno imamo ograničeno tržište i ponekad je teško naći odgovarajuće sastojke. Nadam se da će se to uskoro promeniti i da će to olakšati poslovanje. Takođe saradnja sa dobavljačima zna da bude teška, jer se rokovi često ne poštuju ili ne budete obavešteni o izmenama na vreme.

Z Cupcakes

Z Cupcakes, foto Stefan Đaković

MF: Na koje ste proizvode najviše ponosni i šta je najpozitivnije?

Kristian: Iskreno, ja sam ponosan na sve proizvode koje imamo u ponudi. Posebno na ukuse kapkejkova koje smo sami osmislili. Takođe, kad vidim da su meksički specijaliteti tako dobro prihvaćeni ovde, osetim se ponosno i srećno.

Zorica: Ne znam da li bih mogla da se odlučim za jedan. Kad provodite 14 sati dnevno u pravljenju svih naših poslastica, kako bi obezbedili svežinu i raznovrsnost svaki dan, oni postaju deo vas. Ima tu nekih proizvoda koji su se izdvojili, jer ne postoje u Srbiji, a mi imamo tu priliku da ih proizvedemo i donesemo deo sveta u našu poslastičarnicu. Na primer „Marshmallow“ i „Marshmallow creme“ su moji omiljeni, a posebno nas jedinstven „Marshmallow Pop“. Ljudi obozavaju nas kikiriki puter i čokoladni mus. Kada se ljudi vraćaju, jer žele još, to je najveća nagrada za nas.

Z Cupcakes

Z Cupcakes, foto Stefan Đaković

Kristian: Najpozitivnije za mene je bila prilika da svoj umetnički rad usmerim na tako zabavan i ukusan projekat. Umetnost, dizajn, dekoracija kolača, fotografija… uvek je kreativno i zabavno i uvek imate nešto novo da naučite. Takođe sam jako ponosan na Z, jer je naučila toliko mnogo, tako brzo. Ponosan sam i na ogroman rad i trud koji je uložila da bi ovaj projekat uspeo.

Zorica: Meni je bilo veliko zadovoljstvo da radim, na ovom projektu, sa umetnikom kakav je Kristian. Poslednje dve godine „Z Cupcakes“ je postao moj dom i moj prioritet. Rad na ovakvom mestu vas natera da proširite svoje vidike i budete slobodniji da probate nešto novo ili neobično.

Zajedno sa projektom rastemo i mi… Nije uvek jednostavno, ali postoje trenuci kada osećate i svhatate da je vredno.

Posetite: Z Cupcakes



Ivan Minić

Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »

Stefan Đaković

Rođen 1990. u Beogradu, profesionalnom fotografijom je počeo da se bavi 2008. godine, i do danas je uspešno sarađivao sa mnogim domaćim i svetskim kompanijama i brendovima, među kojima su Reebok, G-Shock, Mainstream, Home Center, Adidas, Shoestar, Telenor, Vip Mobile……. Saznaj više »

Vanja Mlađenović

Vanja Mlađenović, rođena u Beogradu 1988. godine. Zvanično se bavi novinarstvom i marketingom, nezvanično pričama i muzikom. U slobodno vreme istražuje svet.


Prijavite grešku

OSTALI INTERVJUI

30. aprila 2018.

Holy SmokesTeksaški roštilj sa beogradskim šmekom

Kada hobi postane posao, koliko god on naporan bio i ma kakve probleme je potrebno prevazići, on postaje uživanje. Ovo je priča koja stoji iza Holy Smokes, teksaškog roštilja u Beogradu i Aleksandara Vulićevića, čoveka koji je bio spreman da…

23. aprila 2018.

Il PrimoŠkola kućnog kuvanja za prave gastronome

Slobodan Radeta, po obrazovanju hemičar, a po izboru i ljubavi gastronom, krajem 2010. godine pokrenuo je školu kućnog kuvanja Il Primo. U pitanju je mesto na kome svako, uz zabavu i odlično društvo, može naučiti kako se pripremaju različita jela…

16. aprila 2018.

Mile CvikMobilna aplikacija koja pomoć na putu donosi na jedan klik

Vladimir Šijaković, po zanimanju ekonomista sa 25 godina izuzetno uspešne karijere, danas je samouki programer koji, sa svojim timom, stoji iza aplikacije Mile Cvik. U pitanju je aplikacija preko koje, u slučaju da vam je potrebna pomoć na putu, brzo…

9. aprila 2018.

Slatka strastSrpska poslastičarnica koju Kinezi obožavaju

Danijela Glamočak poseduje dve fakultetske diplome, profesor je albanskog jezika i književnosti i diplomirani filolog grčkog jezika i književnosti.  Ipak, omiljeni jezik joj je poslastičarski. Jezik koji, bez obzira na kulturu i poreklo, uvek spaja ljude. Prevodilačkim poslom bavila se…