Saznajte kako da budete produktivniji u biznisu. Saznajte kako možete biti efektivniji u društvenom životu. Naučite kako da ostvarite više zadovoljstva u porodičnom okruženju. Ako želite da ostvarite svoje ciljeve i da se izborite sa svojim najvećim izazovima, prepoznajte i primenite navike koje upravljaju rezultatima kojima stremite.

Naučite kako vaš karakter utiče na navike, i na koji način su one sklone izmenama i razvoju.

Pisac:

Stiven R. Kavi (1932–2012) je magistrirao na Harvardu, stekao doktorat na Univezitetu Brigem. Nagrađen je mnogim priznanjima, između ostalog 1994. dobio međunarodnu nagradu za preduzetnika, a 1999. nagradu za govornika godine.

Autor bestselera Sedam navika uspešnih ljudi – koji se smatra najuticajnijom poslovnom knjigom dvadesetog veka. Časopis Tajms proglasio je Kavija za jednog od 25 najuticajnijih amerikanaca. Širio je ideju o tome da svaki čovek može istinski kontrolisati svoju sudbinu dubokim, ali ipak jednostavnim, smernicama. Kavi je suosnivač i potpredsednik kompanije Franklin Kavi, kompanije koja je danas vodeća u pružanju profesionalnih usluga za promenu,rast i razvoj pojedinaca i organizacija širom sveta.

Knjiga:

U knjizi 7 navika, Kavi je na vrlo detaljan i ozbijan način pristupio analizi čovekovog modela ponašanja, i iz te analize napisao navike koje vode većoj efektivnosti i produktivnosti. Ali ne kao skup običnih motivacionih formula ili tehnika, u smislu “nikada ne kasnite na dogovorene sastanke”, već baš navika kao model ponašanja. Koje opet donose dobre rezultate zato što su utemeljene na zdravim načelima, ili kako Kavi opisuje, na ispravnoj paradigmi. Jer bile naše paradigme ispravne ili pogrešne, one jesu izvorište naših stavova i naših navika.

Zašto baš 7 navika, a ne 7 pravila ili 7 zakona, verovatno je to zato što su navike sklonije izmenama, i mogu se usvajati, menjati uz određen nivo razumevanja i truda. Pored dosta interesantnih i maštovito opisanih primera u knjizi, Kavi je izolovao jasan sistem navika sa kojima treba raditi, i tamo gde smatrate da ima potrebe za izmenom kako da uspostavite promenu.

Navike su poređane po nekoj piščevoj hronologiji, i jedan od glavnih faktora za ostvarivanje uspeha je baš u tom njihovom redosledu a ne u pojedinačnim navikama nezavisnim od preostalih, zato se i savetuje da se tako izučavaju. Mada, ima smisla i pojedinačno bavljenje određenom navikom, pod predpostavkom da ste u ostalim oblastima zadovoljni sobom. To ćete svakako rešiti posle čitanja knjige.

Prve tri navike se tiču samorazvoja, samootkrivanja ili drugim rečima – navike lične pobede. Kako preuzeti odgovornost, stvoriti viziju uspeha, baviti se bitnim stvarima. Druge tri navike su važne za bolje razumevanje drugih ljudi, bolje međuljudske odnose – navike javne pobede.  Razmišljajte tako da budu svi zadovoljni, slušajte sta vam drugi pričaju. Sedma navika objedinjuje svih šest i obnavlja ličnu snagu. Razvoj mentalni i fizički – navika samoobnove umne, telesne, emocionalne i duhovne. Knjiga 7 navika je prodata u više od 15 miliona primeraka i prevedena na 38 jezika. Savetuje se da vam ova knjiga posluži kao priručnik u neprekidnom procesu razvoja.

Utisak:

Materijal vredan pažnje i vrlo interesantan pristup rešavanju ličnih i profesionalnih problema. Većina nas nije zadovoljna svojim rezultatima, a samim navikama svakako ne predajemo dovoljan značaj. Važno je da svako od vas prepozna svoje nedostatke u Kavijevim navikama, i shvati kako i na koji način njima da se bavi, da bi u određenoj oblasti bio uspešniji.

Siguran sam da će svako od vas čitanjem i analizom knjige da prepozna gde mu je slaba karika. Rezultat i primena navika zavisiće od vaših karakternih osobina i prioriteta.

Iako se čini da je knjga “debela” a slova “sitna”, sigurno će vam biti od koristi, a možete i da napišete sebi podsetnik u vidu svih sedam navika ukratko opisanih onako kako ih vi doživljavate. Ako želite da postanete produktivniji na svakom planu, ne zaboravite da bavljenje samo “hitnim” stvarima daje kratkoročne rezultate, dok preusmeravanje više pažnje na “bitne” stvari imaju dugoročne pozitivne efekte, zato sedite i pročitajte knjigu.

Citati:

“Svi mi obično mislimo da vidimo svet onakav kakav on zaista jeste, da smo mi objektivni. Pa ipak nije uvek tako. Vidimo svet ne onakvim kakav on zaista jeste, već onakvim kakvi smo mi sami ili kako smo uslovljeni da ga vidimo. Kada želimo da opišemo ono što vidimo mi zapravo opisujemo sebe same, svoje percepcije i svoje paradigme.”

“Preuzeti inicijativu ne znači biti nametljiv, omražen ili napadan. Preuzeti inicijativu znači prepoznati odgovornost za izazivanje događaja.”

“Imajte uvek na umu krajnji ishod, znači početi a jasno sagledati svoje krajnje odredište. To znači da treba da znate kuda ste pošli da bi ste bolje razumeli gde ste sada.”

“Stav da svi dobijaju jeste mentalni okvir i srce koje neprekidno traga za obostranom koristi u svim međuljudskim odnosima. To znači da sporazumi i rešenja treba da budu na obostranu korist i obostrano zadovoljstvo.”

“Hitne stvari su obično vidljive. Pritiskaju nas i primoravaju da preduzmemo nešto. Međutim, koliko su samo puta sasvim sporedne i nebitne! Bitnost, s druge strane, ima veze sa rezultatima. Ako je nešto bitno onda ono doprinosi vašoj misiji,  vrednostima i krajnjim ciljevima najvišeg prioriteta.”

Poslednja izmena dana 2. januara 2016. u 16:09


    Nemanja Jovanović

    Nemanja Jovanović je rođen 1985. godine u Beogradu, a od 2010. godine živi i radi u Minsku u Belorusiji. Počeo je da radi sa 16. godina, a danas se bavi poslovima posredništva u prodaji prema stranim klijentima u Belorusiji, Rusiji…… Saznaj više »