Faraon, baset ili faro imena su za jednu staru kartašku igru. Ogromno bogatstvo se gubilo ili dobijalo u toj igri. Ono što spaja nas i igru je rečenica koju je izgovorio Kanada Bil Džons, poznati prevarant, tokom nameštene igre faroa u Kairu (Ilinois, SAD).

Znam da je nameštena, ali to je jedina igra u gradu.

Menjaju se vlade, politička okolina, svakako i zakoni. Uglavnom se menja i poreska uprava. Jedino što se ne menja je ljudski duh koji gura sve da bi uzeo stvari u svoje ruke.

Iako na prvi pogled sve izgleda beskorisno ili ne tako vredno našeg vremena, znanja i volje, i dalje se bavimo tim preduzetništvom.

Iako znamo da je “igra nameštena” i da gotovo ne postoji način da se pobedi, želimo da se uključimo, igramo igru i pokušamo da pobedimo “kuću”.

Naravno, kao i u svakoj igri, neko će dobiti, a neko izgubiti. Jedan će napraviti bogatstvo, a onaj drugi neće. Oni nevični preduzetničkom poslu svakako će se prevariti u nekoj proceni. Bitno je da izađu sa što manje posledica.

Ipak, preduzetništvo nije kartaška igra ili igra na sreću. Dobro, ponekad su potrebni elementi sreće, ali samo malo. Najvažniji su priprema, stav, prodaja vrednosti, zdrav duh, ispravan put. Sa takvim pripremama svaka igra koja se postavi pred vas, iako se naizgled čini nameštenom, je samo igra u kojoj možete da pobedite.

Takođe, u vezi sa jedinom igrom u gradu, razmislite da li je možda vreme da promenite grad? To u vašem slučaju može da bude i promena države delovanja. Drugim rečima, ako ste radili prvenstveno na teritoriji Srbije, vreme je da se otisnete u igru na nekom drugom mestu. Da počnete da prodajete svoje proizvode ili usluge u nekoj drugoj zemlji. Ako je posao lokalan i ne postoji način da se pomerite – promenite igru, tj. podignite je na viši nivo.

Najbolje je kada možete da birate šta ćete raditi i kakvu igru ćete igrati. U suprotnom, igra je već definisana, uloge kao i ulozi se znaju i jednačina dobitka ili gubitka je već poznata. Takav je na primer posao pekara. Računica pekare se zna, kao i stvari koje ulaze u kalkulaciju. Pitanje je samo da li želite da proizvodite kvalitetniji ili veštački obojen proizvod.

U svakoj igri postoje pravila, pa tako i u igri preduzetništva.

Varanje se, na duže staze, nikada ne isplati. Igranje prema pravilima je svakako teško, ali se lakše spava i izgrađuju se neke vrednosti do kojih varalice nikada ne stižu.

Postoji još jedna opcija igre koja se retko spominje jer je veoma ekstremna. U pitanju je vrhunska igra. Igra velikih uloga. Igra u kojoj ima mesta samo za odlikaše i u kojoj ste obično sami (ili se kasnije pojavi konkurencija).

Ona se otvara onda kada je vaša igra stigla do vrha i kada nema dalje, onda kada vas se konkurencija plaši i pita se da li ćete izaći na tender ili dati ponudu.

Vi ste ti koji postavljaju standarde i svi pokušavaju da vas prate, ili odustaju, pa nude inferiornije proizvode ili usluge za daleko nižu cenu.

Tako da na kraju uvek igrate igru.

Razlika je samo u tome što ili ulazite znajući da je igra nameštena, spremni da se okrenete i odete, promenite igru i dignete je na viši nivo ili potpuno promenite mesto igre.

Poslednja izmena dana 26. oktobra 2016. u 14:13


Ivan Rečević

Menadžer i operativac marketing tehnologija (marketing technologist), vodi konsultantsku kuću Gaia Consulting od 2007.godine. Do kraja 2015-te vodio je sektor analitike i bio jedan od vlasnika digitalne marketing agencije Huge Media. Sa više od dve decenije iskustva u IT industriji,…… Saznaj više »