Kako to da jedna porodica već više od jednog veka “veruje samo u čokoladno jevanđelje“, najbolje opisuje priča o ljudima sa prezimenom Mars. Upravo to prezime obeležilo je epohu dvadesetog veka kada je u pitanju proizvodnja poslastica od različitih varijacija čokolade. Prezime je postalo i ime jedne od najvećih kompanija ovog tipa. Mnogi se sećaju knjige Roalda Dala “Čarli i fabrika čokolade“. Ljubitelji ekranizacije pamte Džonija Depa u ulozi legendarnog Vilija Vonke. Ipak, priča gospode Mars nije uopšte tako poetična kao saga o umpa – lumpama i čarobnoj reci slatkiša.

Sve je počelo na jesen daleke 1883. godine kada se u Minesoti rodio Frenklin Klarens Mars. Već po rođenju Frenku zvezde nisu bile naklonjene. Rođen sa velikim faktorom rizika od dečje paralize, mali naslednik Marsovih nije uspeo da ovu bolest izbegne. To ga je na početku života vezalo za majku, pa je dane provodio gledajući kako nastaju kulinarske đakonije. Prve lekcije iz kulinarstva i poslastičarstva nastajale su kod kuće. U srednjoj školi Frenkovo zdravstveno stanje se stabilizovalo. Već kao srednjoškolac, Mars je proizvode iz svoje laboratorije “čokoladne alhemije“ prodavao prijateljima. 1902. godina donela mu je i prvu veliku ljubav. Frenk Mars se oženio prosvetnom radnicom Etel Kisak.

Naslednik Forest Mars došao je na svet ubrzo. Novo Frenkovo životno posrnuće bilo je kada ga je 1910. godine Etel napustila, dobivši po razvodu i starateljstvo nad sinom. To je Frenka svakako pogodilo ali ne i demoralisalo. Čovek koji nije želeo da odustane tek tada se potpuno posvetio proizvodnji čokolade. Iznova se oženio gospođicom Heali koja je takođe nosila ime Etel. Prvi pravi pomak od dotadašnje prakse proizvodnje čokolade Frenk je napravio kada je proizveo čokoladicu Mar–o–bar. Ona je bila odskočna daska za dalje poduhvate kojima je Mars težio. Forest Mars, već u adolescentskim godinama, počeo je takođe da radi. Frenk ga je retko viđao, i može se reći da im odnos nije bio baš najbolji.

Forest je nakon Berklija i Jejla postao putujući trgovac cigaretama marke “Camel“. Zbog nezakonitih radnji u okviru posla kojim se bavio Forest je bio uhapšen u Čikagu. Frenk je platio kauciju i izbavio sina iz zatvora. Ispijajući toplu čokoladu sa ocem, Forest je došao na ideju da bi ubaciti topljenu čokoladu unutar slatkiša bila odlična ideja. Tako je nastala baza za čuveni “Milky Way“. Čini se da je 1923. godina potpuno promenila smer u kom se kretala dotadašnja proizvodnja. Frenk je izmešao čokoladu, nugat i karamelu i napravio poslasticu koja je ubrzo osvojila Ameriku. Čuveni “Milky Way“ tako je bio lansiran u orbitu. Za manje od godinu dana ovaj slatkiš doneo je oko 800.000 tadašnjih dolara u budžet Marsovih. “Ta prokleta stvar je prodavana bez ikakvog marketinga“ kasnije je govorio Forest.

Frenka je kapital promenio. Ubrzo je počeo da troši novac na brza kola, velike kuće i skupe modne detalje. To se nije preterano dopadalo Forestu koji je insistirao da dobije barem trećinu učešća u kompaniji. Nesuglasica između oca i sina je rasla pa je Frenk na kraju odlučio da sinu da 50.000 dolara i prava nad stranim tržištem. Forest se preselio u Evropu i tamo započeo sopstveni posao. Učeći od najboljih majstora iz Švajcarske, Forest je pravio “Milky Way“, na svoj način. Njegov recept je po oceni mnogih nadmašio očev. Frenk je umro u ranim pedesetim godinama, a Forest nastavio da se bavi porodičnim poslom. Na temeljima “Milky Way“ čokoladice nastao je čuveni “Mars“ koji danas predstavlja jednu od najpoželjnijih poslastica.

Kompanija “Mars“ nastavila je da funkcioniše zahvaljujući trećem kolenu Frenkovih naslednika. Porodična kompanija koja je rasla zbog sukoba oca i sina danas zapošljava preko 75.000 ljudi širom sveta. Godišnji protok novca je oko 70 milijardi dolara. Doslednost i spremnost ka izazovima postavio je kompaniju “Mars“ na vodeće mesto. Kompanija je osim ovih slatkiša prepoznatljiva i po “Snikersu“, “M&M“ i “Skittles“ bombonama, a proizvodi su zastupljeni širom čitave planete.

Poslednja izmena dana 19. decembra 2015. u 19:11


Ivan Minić

Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »