Nije retkost da se poslovni svet opisuje kao ratno polje. Konkurencija, bitke, strategije, gubitnici, pobednici – sve je to sastavni deo narativa o preduzetništvu. Svi koji se upuštaju u preduzetničke vode obično bivaju “ohrabreni” od strane iskusnih preduzetnika zastrašujućim pričama o hrabrosti, rizikovanju i nadmudrivanju protivnika. Zato i ne iznenađuje zašto su knjige poput Sun Cuove “Umeće ratovanja” poslužile kao inspiracija za mnogobrojne priručnike o psihologiji i preduzetništvu.

Ni autorka Čin-Nung Ču nije bila izuzetak; inspirisana vanvremenskom knjigom Sun Cua rešila je da napiše umeće ratovanja, ali iz ženske perspektive. Polazeći od ideje da su žene, kada kroče u svet biznisa, u automatski nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce, autorka vidi rešenje u ovladavanju drevne umetnosti ratovanja koja se zasniva na mudrosti, a ne na nasilju.

Žena kao strateg i lider

Nema mnogo knjiga koje su posvećene ženama preduzetnicama, barem ne na našem govornom području. Ne, neću ulaziti u priču oko rodne “ravnopravnosti” i teškog položaja žena u društvu. Interesantno je, ipak, da je “ženska perspektiva” u knjizi “Umeće ratovanja poslovne žene” više tu zbog marketinga nego zbog toga što je ženama potrebna obuka iz vojne strategije i preduzetništva.

Ženama je veoma važno da budu posmatrane i tretirane kao ravnopravne muškarcima. Ako se osvrnete oko sebe, sve na društvenim medijima, televiziji i novinama kao da vrvi od priča o ulozi žene u svetu biznisa, o borbi za ostvarenje njenih prava i o položaju žene u društvu. Ova knjiga se uklapa u stereotip muško-ženskih odnosa, pružajući ne baš svež pogled na “žensko pitanje” koje vekovima opseda i žene i muškarce.

Pa zašto onda da pročitam ovu knjigu?

Zbog toga što daje jasnu i preglednu sliku o tome kako pristupiti preduzetništvu od samog početka. Kao što je i sama autorka napomenula, u knjizi nećete naći instant recept za borbu u preduzetničkoj areni, ali ćete pronaći mnoštvo praktičnih i proverenih saveta kako da unapredite svoje veštine i svoj način gledanja na svet da biste uspeli u ispunjenju svojih ciljeva.

Na momente, ova knjiga će vam se činiti kao i svaka druga knjiga o motivaciji, samopomoći, psihologiji uspeha i ličnom razvoju koju ste pročitali. Međutim, kada završite sa čitanjem i počnete da je čitate iz početka, uvidećete jednu sasvim novu dimenziju knjige; kada se iskristališu početni utisci, uvidećete da je reč o vrlo praktičnom i logičnom priručniku za “bildovanje” onih veština i osobina koje svaki preduzetnik (bez obzira na pol) treba da poseduje. Jer, kako je i sama autorka naglasila, “umeće ratovanja je univerzalno; tu se radi o umeću, ne o ratu.”

Citati

“Kineski koncept umeća ratovanja, koncept star tri i po hiljade godina, ne govori o ratovanju u zapadnjačkom smislu. On predstavlja skup strateških pravila pomoću kojih se dolazi do mira i pobede, sa naglaskom na tome da sve treba da se uradi na najlakši mogući način. To je skup mentalnih manevarskih veština za postizanje željenog ishoda uz najmanji mogući uloženi napor.”

“Tok ljudske istorije nam pokazuje da je svako ko je izdao princip tao, na kraju uvek izlazio iz bitke kao gubitnik.”

“Bilo koja mala i neznatna sila koja u sebi sabira potisni impuls i preciznost udara, imaće dovoljno snage da prevlada i one snažnije i moćnije od sebe.”

“Sve dok ne budete mogli da imate savršenu intuiciju, vaši planovi bi trebalo da budu zasnovani na čvrstim podacima, kako biste njima poduprli svoje razloge za odabir određenog tajminga.”

“Opšte je poznato da tokom razgovora za posao, poslodavac donosi odluku o tome da li će nekoga zaposliti ili ne – u prvih tridesetak sekundi. Jer, pre nego što i zaustite da nešto kažete, vaš stil već govori u vaše ime.”

“I deca se ponašaju baš kao i naše osoblje u firmi. Ako ih prečesto kažnjavamo, onda to znači da su oni pobednici, a mi gubitnici.”

“Prvi korak u probiru zaposlenih, jeste vaša procena da li potencijalni kandidat ima prirodnih sklonoti i talenta za tu vrstu posla. Sledeći korak jeste dodatna profesionalna obuka. Ako ne ulažete u dodatnu obuku svog osoblja, a sam posao prevazilazi granice sposobnosti vaših radnika, onda će se oni osećati preslabima u susretu sa zahtevnim radnicima (sa jakim neprijateljem), pa će ili dati otkaz ili početi da traže drugi posao.”

Poslednja izmena dana 20. aprila 2018. u 01:43


    Mina Božanić

    Možda je poznajete i kao Madamme Mimi – voli da iskače iz jedne kože u drugu. Zaljubljenik u pisanje ali više u efekat koji ono izaziva u čitaocu. Kopirajtingom i kontentrajtingom ozbiljno se bavi dve godine. Na osnovnim, master i…… Saznaj više »