Šon Grinhalg je rođen 1961. godine u malom britanskom seocetu pored Boltona. Odrastao je sa bratom i roditeljima, i ceo život je ostao u porodičnom domu. U periodu od 1989. do 2006. godine, radeći zajedno, ovi ljudi su napravili i prodali veliki broj falsifikovanih umetničkih dela. Ukupna vrednost prodatih dela bila je oko milion funti, a u kolekciji je bilo još oko 10 miliona vrednih falsifikata.

Ukupan broj dela koje je Šon iskopirao, a njegova porodica prodala, nije poznat, ali je broj identifikovanih za sada oko 130. Procenjuje se da ih je barem još toliko nepoznato. Većina dela završili su kod najrelevantnijih institucija i stručnjaka iz oblasti umetnosti, poput aukcijskih kuća Christies, Bonhams, Sothebys, poznatih muzeja i galerija The Tate Modern, The Victoria and Albert, The British Museum, The Henry Moore Trust, i drugih.

Zanimljivo je da, iako dobri falsifikati, oni nisu bili savršeni i besprekorni. Kroz istoriju, sretali su se sa mnogo impreisvnijim primercima. Takođe, Grinhalg je bio svaštar, i kopirao je najrazličitija dela, iz raznih stilova i epoha. Umesto da se fokusira maksimalno na savršene detalje u reprodukciji, on se bavio drugim stvarima.

Prvo, birao je dela koja najčešće dugo niko nije video, za koja savršene kopije i fotografije ne postoje, češto i dela koja vekovima niko nije video.

Drugo, za većinu eksperata koji rade identifikaciju ovakvih umetničkih dela, dokumentacija je sve. Ona mora biti savršena, svaki potpis, svaki pečat, ime, datum. Oni se ne bave umetnošću, oni se bave papirima. Sama slika je sporedna. Na njoj potpis mora biti dobar i ne sme biti grubih grešaka, ali to je to…

I sve je funkcionisalo savršeno… do nisu 2005. godine pokušali da prodaju tri asirska artefakta stara tri milenijuma. Ekspert je pregledao sve papire, a pošto se bavi specifično baš tim periodom istorije, onda je pogledao i sam artefakt i primetio grešku u klinastom pismu… Prijavio je to policiji, oni su obavili pretres kuće i pronašli mnoštvo kopija tih predmeta, ali i brojnih drugih umetničkih dela.

Šon je osuđen na četiri godine i osam meseci i odslužio ih je. Po izlasku iz zatvora Victoria and Albert Museum u Londonu napravio je izložbu njegovih dela, a Skotland Jard porodicu Grinhalg smatra najrznovrsnijim falsifikatorima u istoriji, i oni su napravili repliku radnog prostora u kome je Šon stvarao i u njemu upriličili izložbu.

Ova priča postala je deo nekoliko radio drama BBC-ja, a sam Grinhalg je napisao knjigu koja je postala veoma popularna u Britaniji – Priče falsifikatora.

A samo im je dao tačno ono što su tražili…     Ivan Minić

    Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »