Erik Patrik Klepton nije primljen u grupu The Rolling Stones, ali je postao jedan od najboljih gitarista svih vremena. Kit Ričards, gitarista Stonsa, kasnije se šalio da je Klepton suviše dobro znao da svira gitaru pa zato nije primljen u njihovo društvo.

Da li ste dobri u jednom ili u drugom timu, ali i da li ste uopšte spremni za rad u kolektivu, to je na menadžeru da prepozna. Pitanje je šta bi bilo da je Klepton ipak primljen u sastav The Roling Stones. Da li bi takvi Stonsi bili bolji? Možda. U svakom slučaju, mnogo pesama koje je sam Klepton napravio ne bi bile stvorene.

Ovako, Klepton je jedan od najuticajnijih i najvažnijih gitarista svih vremena. Po izboru časopisa Rolling Stone, Klepton je drugi gitarista na listi sto najboljih, iza Džimija Hendriksa, naravno, a ispred Pejdža (Led Zepelin) i, gle slučaja, Kita Ričardsa.

Naravno, mnogo više je onih slučajeva u kojima pojedinac nije ostvario sebe kroz karijeru kakvu je, na primer, napravio Erik Klepton. Zato je važno pronaći šta je to što nam omogućava da napravimo naš proizvod, naš brend.

Zanimljivo je da su svi poznati gitaristi učestvovali, prvobitno, u nekakvom bendu pre nego što su napravili solo karijere. Erik Klepton je bio član postave grupa Cream i The Yardbirds. Kratko je učestvovao u projektu Derek and the Dominos. Blizak tom društvu bio je i Džordž Harison. Da, onaj Džordž Harison, jedan od Bitlsa. Zanimljivo, tu je nastala čuvena verzija pesme Layla. Pre toga, Klepton je svirao u bendu Delaney & Bonnie and Friends. Kakva je to tek postava bila! Greg Alman, Dvejn Alman, koji će kasnije napraviti The Allman brothers band, sada već klasike bluz muzike. Opet je tu učestvovao Džordž Harison. Da ništa nije više napravio, Harisonova pesma While my guitar gently weeps predstavlja njegov brend za sva vremena. Kleptona često viđamo da svira ponovo sa The Allman brothers band, koji vodi Greg Alman, budući da je Dvejn stradao u nesreći 1971. godine. Ali to su već ujedinjenja nakon solo projekata. Dakle, važan segment u osamostaljivanju je ipak rad u nekakvoj vrsti grupe. Postoje izuzeci, naravno. Da nije njih, ne bi bilo ni pravila.

Držati se ideje koja nas vodi ka cilju, to je najvažnije. Međutim, kako da saznam šta je moja ideja? Tu nastupa grupa. Kakva to saznanja nosimo iz grupe? Grupa nas uči novim znanjima i veštinama, za koje nismo bili spremni sami. Prosto zato što smo ljudska bića koja imaju ograničeno perceptivno oruđe. Grupa nam daje povratnu informaciju o kvalitetu naših poteza, tako što postajemo svesni sebe tek u grupi. U grupi dobijamo osećaj pripadnosti koji je, takođe, presudan za lični razvoj.

Na kraju, a na osnovu svega prethodno rečenog, učestvujemo u kolektivu koji nam daje prvu priliku za zdravu konkurenciju, što, opet, razvija naše kompetencije.

foto: Warner Music

Poslednja izmena dana 14. februara 2016. u 16:30


    Ivan Minić

    Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »