Džejms Dajson rođen je 1947. godine u seocetu Kromer, na severu Engleske, u tipičnoj britanskoj porodici. Imao je sreću da osnovno obrazovanje stekne u jednom od najboljih britanskih internata, a nakon smrti oca, kada je imao 18. godina, vraća se kući da dobro razmisli o svemu. Bavio se sportom, imao dobre rezultate, uprkos ne tako sjajnim predispozicijama. Kaže da je bio mnogo odlučniji u tome da uspe od drugih. Ovo je priča, upravo o tome.

Školovanje je nastavio u umetničkoj školi, da bi i na fakultetu odabrao dizajn nameštaja i enterijera kao svoje glavno opredeljenje. Kada se zasitio umetnosti, okrenuo se tehnici i tehnologiji. Nakon diplomiranja, njegov mentor Džeremi Fraj odabrao ga je za saradnika na projektima razvoja tehnoloških rešenja. Prvi izum koji je potpuno samostalno smislio i realizovao bila su radnička kolica za prenos stvari koja su umesto točka, napred imala loptu. Logika iza toga je lakše kretanje po nestabilnom terenu i generalno lakše manevrisanje.

Tokom sedamdesetih njegova opsesija postali su usisivači. Užasno ga je nerviralo to što iako nov, usisivač gubi snagu čim se malo napuni kesa. Imao je ideju kako da napravi usisivač koji neće koristiti kese, već će metodom ciklonske separacije filtrirati sadržaj. Iako zvuči rogobatno, sistem je zapravo prilično jednostavan, sa malo pokretnih delova, otporan na promene temperature. Odlučio je da pokuša da napravi prototip, i plasira ideju dalje na tržište. Posle nekoliko godina i mnogo neuspešnih prototipova, napravio je svoj prvi usisvač – Dyson G-Force. Bilo je to impresivno dostignuće, ali niko od velikih proizvođača nije želeo da se upusti u proizvodnju i distribuciju. Proizvodnja zamenskih kesa za usisivače je tada bila industrija vredna više od 100 miliona funti godišnje, i niko nije želeo da ugrozi nešto što je donosilo značajan pasivni prihod proizvođačima. Godine su prolazile, a Džejms je pokušavao da bi na kraju dobio priliku da svoj proizvod plasira na tržište Japana kroz katalošku prodaju, nakon što je dobio nagradu na 1991 međunarodnom sajmu dizajna u Japanu. Ljudima je bilo interesantno, ali male proizvodne serije i jako visoka cena uređaja, značile su da mnogi ipak odustanu od kupovine.

Uspeo je da pronađe novac i pokrene sopstvenu proizvodnju. U međuvremenu je radio na razvoju proizvoda i stvorio novi usisivač sa dvostrukim sistemom ciklonske separacije. Pokrenuo je kampanju pod sloganom „zaboravite na kese“ i u narednih godinu dana prodao više usisivača nego bilo ko od konkurencije. Ubrzo su i brojni drugi proizvođači pokušali da naprave svoje usisivače na istom principu, a Džejms ih je sve listom dobijao na sudu. Nastavio je da usavršava svoj usisivač, i za svega nekoliko godina postao jedan od najvećih proizvođača na svetu. Zbog toga je zaslužio i od Kraljice dobio titulu Ser-a. Napravio je i mnoge druge izume, ventilator bez propelera, kao i Airblade sušilicu za ruke koja je postala planetarno popularna.

Sličnim principom prilikom razvoja rešenja vodio se i Edison vek ranije, praveći prototipe sijalice svakodnevno. Dajson kaže da je od svakog pokušaja naučio nešto novo, i da su svi oni zaslužni za to što je krajnji rezultat bio toliko dobar. Od trenutka kada je počeo da radi na prvom prototipu 1977. godine do 1993. kada je postigao komercijalni uspeh, napravio je, kako sam kaže, 5126 neuspela prototipa. Taj 5127. je bio uspešan i zauvek mu je promenio život. Supruga ga je podržavala i godinama su živeli od njene profesorske plate dok je on pokušavao da napravi bolji usisivač. Danas su među 300 najbogatijih ljudi na svetu, i njihovo bogatstvo se procenjuje na 5 milijardi dolara, a u kompaniji Dyson radi više od 4500 ljudi.

Foto: Emery Way

Poslednja izmena dana 6. septembra 2015. u 17:01


Ivan Minić

Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »