Pitija je bila sveštenica Apolonovog hrama u Delfima. Njeno proročanstvo primer je amfibolije (dvosmislenosti) a njegovo značenje se menja kako se menja pozicija zareza u rečenici. Prevod nije identičan, ali verujem da ćete razumeti poentu: Ibis, redibus, nunquam peribis in bello – ići ćeš, vratićeš se, nikad nećeš poginuti u ratu; odnosno: Ibis, redibus nunquam, peribis in bello – ići ćeš, nikada se nećeš vrati, poginućeš u ratu.

Mnogo je drugih primera. Pa i banalne stvari jedan zarez može bitno promeniti. Nije isto reći – Dok sam sedeo, na krevetu ugledah pauka, i reći – Dok sam sedeo na krevetu, ugledah pauka. Ipak, postoji jedan drugi, mnogo skuplji slučaj…

Devetnaesti vek je bio vreme kada se Američka država formirala. Mnoštvo stvari koje su u državama sa tradicijom bile rešene od davnina, u Americi su bile neregulisane. Tako je 1872. američka vlada donela novi zakon o carini i akcizama na uvoz robe. Pored želje da se osnaži državni budžet, jedan od ciljeva ovog zakona bio je i da se zaštiti lokalna proizvodnja, pa je tako doneta posebna odluka koja se ticala uvoza voća. Ipak, nisu želeli da ograniče sve, već samo da zaštite lokalne proizvođače i osnaže tržište. Deo te ideje je bio i da se ukinu akcize na uvoz semenja i sadnica tropskih biljaka. Zato su u zakon stavili i rečenicu:

… fruit plants, tropical and semi-tropical for the purpose of propagation or cultivation.

I time je sve bilo dobro i jasno definisano. U to vreme, kopiranje se radilo prepisivanjem. Od prve verzije do pripreme za štamu, kroz mnogo ruku je prošao ovaj tekst, i u tom procesu, neko je pogrešio i pomerio zarez jednu reč ranije. Niko u štampariji nije primetio grešku, i u štampu je otišla ova verzija:

… fruit, plants tropical and semi-tropical for the purpose of propagation or cultivation.

Ne deluje kao velika razlika, ali suštinski zapravo jeste. Trgovci tropskim voćem su primetili, i krenuli sa uvozom limunova, pomorandži i ostalog voća. Vrlo brzo, greška je uočena, ali je trebalo vremena da se ona ispravi, a zatim nova verzija oštampa i distribuira. Za tih nekoliko dana, neki kupci su morali platiti porez, dok su neki uspeli da objasne carinicima u čemu je greška. Oni koji su ipak platili, ukupno su dali preko 1.000.000 dolara. U današnjem novcu, to je oko četrdeset puta više. Uvoznici su pokrenuli tužbu, a država je odlučila u korist uvoznika, i sav novac im je uredno vraćen.

Prokleto skup zarez.

Foto: Juan Pablo Lauriente

Poslednja izmena dana 23. oktobra 2015. u 23:14


Ivan Minić

Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »