U Prvom svetskom ratu borbe su se po prvi put, posle kopna i vode, odigravale i u vazduhu. Daleko je to bilo od spektakularnih duela, ali je to bio jasan pokazatelj da je rad dobio i treću dimenziju i da je i to trebalo uzeti u obzir u projektovanju oružja. A avioni su bili na samom početku – drvo, tkanina, papir, karton, i po neka bomba. Onda su na to dodali malo veći rezervoar, mitraljez i sve je bilo spremno.

Zvuči prilično zastrašujuće leteti u tako nečemu, ali znamo da su piloti malo neobični ljudi. Izvesno je da su i tada bili. Dodajte na to osećaj da te neki sličan ludak juri po nebu i puca na tebe. Ako ne pogodiš ti njega brzo, pre ili kasnije možda on pogodi tebe. Ako i ne, pogodiće i oštetiti ti avion, upravljanje, ili će pogoditi i zapaliti rezervoar. Dakle, u vazduhu si i imaš nekoliko opcija – da pogineš od metka, da pogineš u padu aviona, ili da iskočiš i pogineš od posledica pada sa velike visine.

Nemci su, praktični kakvi su oduvek bili, shvatili da baš i nije sjajan izbor opcija i odlučili da razviju padobrane i svoje pilote opreme i ovom opcijom. I dalje nije sjajno, ali barem postoji scenario u kome možeš da preživiš. Britanski oficiri su ubrzo saznali za ovo i nije im se dopalo ni malo to što vide. Kada su njihovi piloti upitali da li i oni mogu da dobiju padobran, odgovor je bio negativan.

Logika kojom su se vodili Britanski oficiri bila je da ukoliko daju vojnicima opciju da se izvuku bez posledica oni neće davati sve od sebe, kao u slučaju kada im je to jedina opcija da prežive. Nemci su razmišljali drugačije – verovali su da ako pilotima daju mogućnost da se izvuku, da će ovi ići do limita i davati maksimalno sve od sebe spokojni zbog činjenice da čak iako krene naopako, mogu da se izvuku.

Nemci su, naravno, bili u pravu.

Faktor o kome Britanci nisu razmišljali je da strah veže ruke svakom pa i najvećem heroju.

Nedostatak opcija, iako nekada može delovati kao motivator, u ovom slučaju sputava.

Poslednja izmena dana 12. juna 2016. u 03:14


    Ivan Minić

    Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »