Pre tačno godinu dana predstavili smo portal MojaFirma.

Osim generacije rođene 2008. godine, i mi, koju deceniju stariji, krenuli smo ponovo u školu. Učili smo o vama, vašim strahovima, vašim problemima. Učili smo i o vašim biznisima, njihovim specifičnostima, i divili se vašoj hrabrosti. Isto tako smo se nekada divili jedni drugima, jedni druge hrabrili. I u nekim boljim vremenima, iskorak u preduzetništvo nije jednostavan i lak.

Za ovih godinu dana odgovorili smo na više od 550 pitanja (objavljeno je do sada 358), napisali smo 65 vesti, uradili 55 intervjua i predstavili vam neke potpuno fantastične male biznise. U bazu znanja uneli smo 261 tekst, u magazinu ispričali 182 priče, objasnili značenje 94 pojma, podsetili vas na 59 stvari koje možda niste znali, sa vama podelili 47 dokumenata i svaki dan imali za vas spremnu neku zanimljivu misao.

Mi smo tu da vam pomognemo, koliko možemo, i da vam pokažemo da niste sami. Da izazovi sa kojima se susrećete, najčešće, nisu nepremostivi. Da vas motivišemo, i pokažemo nove ideje. Da vam pomognemo da naučite.

Mnogi od vas koji ovo čitaju, još uvek nisu prelomili… Možda nikada i neće. Prosto, ne ukaže se prilika, ili se ista ne prepozna. Ako razmišaljete o tom skoku u nepoznato, evo odgovora na par pitanja koja vas sigurno muče:

Kako znaš da si zreo (zrela) da postaneš preduzetnik?

Jednostavno… znaš. Kako znaš da si zaljubljen? Kad stalno misliš o njoj (ili njemu). To je prva stvar sa kojom se budiš, i poslednja na koju misliš dok pokušavaš da zaspiš. To je jedno posebno stanje svesti. Neki kažu i dijagnoza. Kada si spreman (spremna) da sve podrediš nekome. Kada veruješ, iako su šanse skromne, i kada ne odustaješ jer ti je jednostavno previše stalo. Kada ne možeš da prestaneš da misliš o tome i kada ne možeš sebe da odgovoriš od toga.

Kada jednostavno ne vidiš ništa pametnije i važnije. Kada shvatiš da odvajanjem stopala od tla rizikuješ da padneš, ali to ipak uradiš jer možda poletiš, makar na kratko, a to je tako božanski osećaj. Kada ne želiš da radiš za drugog od 9 do 5, ali si spreman (spremna) da radiš za sebe od 0 do 24 – jer znaš zašto to činiš. Kada znaš da te čeka prolaz kroz pakao, ali ti znaš da je to samo prolazna stvar i da je ishodište na mnogo lepšem mestu.

A zašto to radiš?

Zato što imaš mogućnost da zaista nešto promeniš. Za početak u svom svetu, a vremenom i u svetovima drugih ljudi. Imaš mogućnost da zaista pokažeš sebi (i drugima) koliko si dobar (dobra). To biraš jer želiš da učiš, da se trudiš, da pokušavaš. Jer želiš da radiš ono što te loži, sa onima sa kojima misliš da si svemoguć (svemoguća). Jer znaš da ne bi mogao da živiš sa sobom ako ne probaš.

Ali, nema srljanja. Spremate se za maraton, a to zahteva mnogo truda, mnogo rada, mnogo samokontrole, i na kraju ipak nije sigurno, pa ni izvesno da ćete uspeti. Naročito u prvom pokušaju. Preduzetništvo je odluka koja se ne donosi lako, i koja se pravi jednom, za ceo život. Dobro, možeš da se predomisliš i vratiš, ali budi svestan (svesna) da posle tog iskustva ništa više neće biti isto.

Sve počinje od ideje, kao što u sportu sve počinje od talenta i želje. Onda sledi mnogo rada i učenja. Ali ako ti je stalo… znaš da je vredno toga.

Nego, vreme je za duvanje svećica…

Hvala vam za poverenje koje ste nam ukazali, potrudićemo se da ga opravdavamo iznova i iznova i u godinama koje slede.    Ivan Minić

    Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »