Nedostatak sreće, hrabrosti, ili prosto najgora poslovna odluka u istoriji?

Kompanija “Apple“ je osnovana 1. Aprila 1976. godine. Imena dvojice studenata koji su je krajem sedadesetih godina oformili, danas su poznata širom sveta. Malo je onih koji nisu čuli za Stiva Džobsa i Stiva Voznijaka. Posrtanja i ponovna uzdizanja “Apple-a“ dobar su podstrek za sve one koji lako odustaju od svog cilja. Proizvodnja računara je do početka osamdesetih godina bio posao u koji su se upuštali samo najhrabriji. Stivu Džobsu se nikako ne može osporiti hrabrost. Njegova odluka da napusti radno mesto u kompaniji Atari i posveti se realizovanju sopstvenih ideja, prvi je korak ka ostvarenju sna. Vera u viziju i predani rad su lice i naličje jedne medalje. Razdvajanje jednog od drugog ponekad vodi u beznađe. Treći suvlasnik u partnerstvu “Apple“ i jedan od osnivača bio je dvadeset godina stariji kolega i mentor, Ronald Gerald Vejn. Vejnovo ime malo ko pamti.

Priča o predaji bez borbe počinje sredinom 1976. godine. Džobs i Voznijak su već uveliko nudili svoja rešenja u proizvodnji računara Altair 8800. Kao članovi udruženja „Hombrew Club“ koje je okupljalo ljubitelje tehnologije, njih dvojica su imali prilike da mnogo toga i nauče. Kada su osnovali “Apple“ u projekat su uključili i starijeg Rona Vejna. Vejn je bio Džobsov kolega iz Atarija. Kao iskusniji, on je registrovao partnerstvo i sastavio uputsva za prve računare. Poznat je i po tome što je nacrtao prvi “Apple“ logo. Voznijak i Džobs su mu zauzvrat ponudili 10% vlasništva nad “Apple-om“. Njih dvojica su u početku imali nesuglasice oko posla. U takvim situacijama prevagnula bi strana kojoj bi se Vejn priklonio. Kompanija je funkcionisala skladno. Prva ozbiljnija poslovna ponuda naišla je naredne godine. Vlasnik Byte-shopa, Pol Terel, naručio je 50 računara. “Apple“ je na samom početku proizvodio samo matične delove. Zarada od 25.000$ za manje od mesec dana ih je privukla i izazov je bio prihvaćen. Najpre je trebalo uložiti početni kapital, kako bi se pokrili troškovi sastavnih delova. Džobs je prodao kombi, a Voznijak svoj računar. Zbog nedostatka radnika uključili su u posao i rođake. Radilo se danonoćno.Sklapanje novih računara nije bilo nimalo lako. Ron Vejn je ocenio da je poduhvat preambiciozan i posle nekoliko dana razmišljanja doneo odluku. Povlačenje. Bez obzira na procenat u vlasništvu kompanije, Vejn je osećao preterani strah od neuspeha. Smatrao je da je velika odgovornost na njemu. A posao, naravno, uvek sa sobom nosi odgovornost. Verovatno je ova odluka bila motivisana i lošim iskustvom sa njegovim preduzetničkim poduhvatima nekoliko godina ranije. Džobs i Voznijak su za manje od mesec dana isporučili 50 računara i Terel ih je isplatio. Naredne godne je partnerstvo u kompaniji “Apple“ otkupio milioner Majk Markula, koji je obezbedio i značajna finansijska sredstva za dalje poslove. Markula, Džobs i Voznijak, bili su ravnopravni članovi u novoosnovanoj kompaniji “Apple Computer Inc“. Iz pravnih razloga Ronu Vejnu je ponuđena trećina novca po kojoj je Markula otkupio “Apple“. Vejn je oberučke prihvatio ček od 1500 dolara, i pismeno se odrekao svih daljih prava u novoj kompaniji. Već 1982. godine “Apple“ je vredeo oko milijardu dolara. Vejn je jednom prilikom izjavio kako je „doneo najbolju odluku sa informacijama koje je u to vreme posedovao.“ Ipak, stiče se utisak da je Vejn nebrojeno puta zažalio zbog svoje odluke.

Krajem osamdesetih i u devedesetim “Apple“ je stajao prilično klimavo. Snažna volja Stiva Džobsa podigla je kompaniju iz pepela tokom dvehiljaditih. Vizija koju je imao bila je jača čak i od teške bolesti sa kojom se borio. On nije imao izgovore. “Već sam imao neuspehe u ranijim poslovanjima i nisam smeo da rizikujem. Polako sam stario, a njih dvojica su bili mladi i ponekad nepromišljeni. To je bilo kao da sam držao tigra za rep. Nisam mogao da održim korak sa tim momcima“ bilo je Vejnovo opravdanje pred sobom i pred drugima. Da je razmišljao dugoročno, Ronald Vejn bi danas imao procenat 5,2% od ukupne vrednosti kompanije “Apple“. To bi ga činilo milijarderom i jednim od 15 najbogatijih ljudi u Americi. Kompanija “Apple“ danas vredi oko 700 milijardi. Ron Vejn je čest gost na konferencijama koje održava “Apple“.

Ovaj osamdesetogodišnjak je prvi računar kupio 1996. godine, a prvi Apple proizvod koji je posedovao je bio iPad 2, koji je dobio od organizatora jednog skupa na kome je govorio 2011. godine.

Cover foto: Ismael Villafranco

Poslednja izmena dana 1. septembra 2015. u 02:31


Ivan Minić

Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »