U idealnoj situaciji podela posla je takva da svako radi ono u čemu je dobar. Situacija je retko idealna, ali to jeste nešto čemu težimo. Ako nam je stalo. I tako je manje više u svakom poslu.

Ipak, iskustvo nas uči da svakoj katastrofi manjih ili većih razmera prethodi neki majstor koji je u sebi ili naglas rekao ključnu rečenicu – nema to kud. Još ako majstor teži tome da ti uštedi, jednačini čiji je rezultat katastrofa dodajemo još jedan koeficijent – katalizator.

Pre 105 godina desila se jedna od najvećih civilnih tragedija u 20. veku. Potonuo je Titanik, i oko 1500 ljudi se utopilo. Još toliko se srećom spasilo. Do katastrofe je došlo zato što je brod naleteo na ogromni legeni breg pod vodom?

Ne baš. Zbog toga je potonuo. Zbog toga i činjenice da je čelik od koga je pravljen imao drugačija svojstva od modernih, pa je udarac imao mnogo veće posledice. Ali to nema nikakve veze sa posledicama.

Svakako da nikom nije svejedno kad brod od 50.000 tona krene da tone, ali brod je imao 20 čamaca za spasavanje, dovoljnih za oko 1200 ljudi. Problem je što je putnika bilo 3300. U originalnom dizajnu bilo je predviđeno 64 čamca za spasavanje, ali vlasnici su procenili da bi to u mnogome poružnelo brod, pa su zahtevali da konstruktori naprave onoliko koliko propisi zahtevaju. Jer Titanik je neuništiv. Nema to kud.

Propisi su bili stari 30ak godina i podrazumevali da brodovi do 10.000 tona imaju 16 čamaca sa maksimalnim kapacitetom od 990 ljudi. U tom trenutku niko nije ni pomišljao da će postojati brodovi veći od 10.000 tona. Ipak, 1912. godine, bilo je mnogo takvih brodova, uglavnom transportnih, a njihove posade je činilo nekoliko desetina ili stotina ljudi, pa je sve bilo dovoljno. Propise niko nije menjao, jer zašto bi. Nema to kud.

I najbolji greše, i najbolji bivaju nesmotreni ako se okolnosti poklope. Za nebitne, ili nekad, za veoma važne stvari. To je gotovo nemoguće iskoreniti u potpunosti.

Ipak, svako od nas može da se potrudi da iskontroliše svoju unutrašnju potrebu da nešto otalja, verujući da … nema to kud.

Jer viševekovno iskustvo nas uči da to gotovo nikad nije tako jednostavno.Ivan Minić

Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »