Veliki broj firmi i preduzetnika će vam sa ponosom reći kako njihova firma posluje već nekoliko decenija, kako su oni treća-četvrta-peta generacija koja se bavi istim poslom, često ćete u nazivu firme ugledati ono „est.“ iza koga sledi godina osnivanja, a najzanimljiviji ili najkreativniji će i osnovanje firme potkrepiti nekom anegdotom ili legendom. Međutim, kad se osnivanje firme vezuje za pojavu duha u snu jednog od najvećih budističkih učitelja, a da se kao godina osnivanja navodi 717. godina nove ere, kao što je to slušaj sa hotelom Hoši, onda moramo biti svesni da govorimo o jednoj od najstarijih kompanija u istoriji civilizacije (ako možemo uopšte da koristimo takve izraze kao što je kompanija kada govorimo o događajima i pojmovima od pre 1300 godina).

Priča kaže ovako: Čuveni budistički monah-učitelj Taičo Daiši se 717. godine zaputio na svetu planinu Hokusan gde je otišao da meditira, vežba i doživi prosvetljenje. Jedne noći u snu mu se pojavilo božanstvo planine i reklo mu sledeće: „Dvadesetak kilometara od ove planine nalazi se selo Avazu. Tu se nalazi izvor tople vode za koji seljani ne znaju, a koji u sebi ima moći da leči i produžava život. Uz pomoć seljana ti treba da otkriješ taj izvor koji će svima da služi zauvek“. Taičo je uradio kako mu je bilo rečeno, pronašao izvor i neke bolesne seljane nagovorio da se okupaju u toj vodi i njihove boljke su nestale kao rukom odnesene.

Taičo je bio čovek duhovnosti te je on nastavio svoj put ka prosvetljenju a ovo otkriće i „posao“ je prepustio svom učeniku Hošiju koji je za razliku od svog učitelja imao preduzetnički duh. On je oko izvora sagradio ono što bismo današnjim rečnikom nazvali „spa“ ili „wellness“ centar, a japanski termin bi bio ryokan, što se godinama odnosilo na ono što bismo mi okarakterisali kao motel – mesto za odmor i prenoćište uz taj dodatak termalnog izvora. Tako smo dobili Hoshi Ryokan, koji i dan danas funkcioniše i nalazi se u vlasništvu jedne te iste porodice već 46 generacija. Do skora je Hoshi Ryokan smatran i za najstariji hotel na svetu i nosio je tu titulu dok nije ustanovljeno da postoji jedan još stariji hotel (Nišijama Kejunkan), koji se nalazi takođe u Japanu. Inače, zanimljiv je podatak da se, prema istraživanjima banke Koreje, prvih šest sa liste najstarijih kompanija koje i danas posluju nalaze u Japanu.

Danas je Hoši proširen na kapacitet od 100 soba za 450 gostiju, ali i dalje je zadržao tu tradicionalnu komponentu i neke principe koji vladaju u Japanu, kao što je smena 4 godišnja ciklusa. Tako je i hotel osmišljen da postoje četiri glavne zgrade – za period ranog proleća, proleće, leto i zimu. Svaki gost dobija kimono, a cene se kreću od 90 do 1100 eura po noći za VIP goste u posebnom delu kompleksa. Takav tretman je svojevremeno bio rezervisan samo za članove carske svite, a u to zadovoljstvo je uključena i činjenica da će da vas gosti 46. Zengoro Hoši lično (svaki član porodice koji dođe na čelo hotela uzima ime Zengoro).

Iako je teško i zamisliti na šta je svet ličio kada je ovaj hotel počeo sa radom, pokušajte samo da kroz glavu provrtite neke od najznačajnijih događaja kojima je je ovaj hotel tokom svog postojanja svedočio – od Renesanse, otkrića planeta i heliocentričnog sistema, pada Carigrada, otkrića Amerike, silnih ratova i revolucija, pojave električne i nuklearne energije, odlaska na Mesec do najnovijih otkrića u medicini i kvantnoj fizici. Mnogo toga velikog što je u tom razdoblju napravljeno je nažalost u međuvremenu nestalo i ostalo samo kao sećanje u istoriji. Neke druge statistike kažu da samo jedna od pet firmi nastavi da radi pet godina nakon osnivanja. A sve to vreme jedan mali hotel u Japanu i dalje postoji i ugošćava putnike i one koji žele predah.

Foto: Forajump

Poslednja izmena dana 17. januara 2016. u 18:02


Nemanja Paleksić

Nemanja Paleksić rođen je 1981. godine u Gračanici, SR BiH, bivša SFRJ. Gimnaziju završava u Bijeljini, dok je diplomu pravnika stekao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Studirao je i filozofiju, dok trenutno završava postdiplomske studije na Fakultetu političkih nauka……. Saznaj više »