Ervin Romel je bio jedan od najcenjenijih vojskovođa u istoriji. Vođa nemačke vojske u severnoj Africi bio je strah i trepet za sve protivnike. Smatrali su da ga nepobedivim genijem, najboljim strategom i besprekornim taktičarom. Dobio je nadimak Pustinjska lisica.

Severna Afrika je bila zanimljivo bojište. Sve je počelo sa Italijanima i Britancima na samom početku rata. Italijanima nije išlo dobro, i bilo je izvesno da će Britanija bez većih problema i gubitaka osvojiti sve. Hitler to nije smeo da dozvoli, to je bila strateški veoma važna pozicija. Poslao je Romela, i stvari su počele da se menjaju…

Romel je ređao pobede i osvajao teritorije. Šta god bi Britanci pokušali, on je imao bolje rešenje i spreman odgovor. Posle nekoliko bitaka, nad Romelom se nadvio oreol nepobedivosti. I njegovi vojnici i protivnici počeli su verovati u to. Jednostavno, nije bilo načina da ga iko nadmudri. Kao da im je čitao misli.

Ono što saveznici nisu znali je da je to zapravo istina. Naime, nije im čitao misli, ali je tačno znao šta će se naredno desiti. Američki narednik Felers, koji je bio kao savetnik na svim savezničkim sastancima, imao je zadatak da obavesti Vašington o tome. Šifrovane poruke su stizale do Amerike, ali niko nije znao da su i nemci imali knjigu šifara, jer su nekoliko meseci ranije tajno provalili u Američku ambasadu u Rimu i napravili fotografije svih stranica. Svako jutro, Romel je uz doručak dobjao detaljne planove akcije savesnika.

To je trajalo više od godinu dana, a su saveznici shvatili da postoji problem, i polovinom 1942. godine, odlučili da promene šifre, a kasnije i zamene narednika Felersa. Odmah su stvari na frontu počele da se menjaju.

Nemci su počeli da trpe velike gubitke, a u narednim mesecima posle poraza kod El Alamejna i moral je počeo da opada. Saveznici su shvatili da mogu da pobede i dali sve od sebe. Pola godine kasnije, Nemačke snage u Severnoj Africi su se predale.

Lepo kaže Majk Tajson – svako ima strategiju dok ne primi prvi udarac.

Foto: Bundesarchiv, Bild

Poslednja izmena dana 25. novembra 2015. u 14:50


Ivan Minić

Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »