Iako bi se neupućenom posmatraču, koji prati samo cenu, moglo učiniti da su prethodne 2 godine bile fantactične za bitkoin (vrednost mu je porasla oko 10 puta), bitkoin se suočavao sa ozbiljnim problemom – problemom skaliranja, o kojem sam pisao krajem prošle godine. Ukratko, taj problem se ogleda u tome što bitkoin mreža može da obradi samo oko 3 transakcije u sekundi. Bitkoin transakcije se pakuju u blokove, blokovi se generišu u proseku na svakih 10 minuta, maksimalna veličina bloka je 1MB, a prosečna veličina transakcije oko 0.5kB – otuda ograničenje broja transakcija. Zbog rastuće popularnosti, postoji potreba da se kapaciteti povećaju. Ono što je posebno zakomplikovalo situaciju je duboka podela na dva tabora unutar bitkoin zajednice oko pitanja kako to skaliranje izvesti. Ta podela je počela suprotstavljanjem mišljenja i argumenata, da bi vremenom kulminirala do žučnih svađa i vrlo neprijatnog vređanja.

Do rešenja 2 putića

Rešenje koje se nameće je da se veličina bloka poveća, jer ako u blok od 1MB staje oko 2000 transakcija, u blok od 2MB bi stalo oko 4000 transakcija. Ovo rešenje je relativno jednostavno za implementaciju, ali nije idealno zbog načina na koji bitkoin mreža funkcioniše. Naime, istorija bitkoin transakcija se ne čuva na nekom serveru, već svaki od takozvanih „ful nodova“ (Full Node) čuva kompletnu bazu svih transakcija. Da ne bih dublje ulazio u funkcionisanje ful nodova, reći ću samo da je bezbednost bitkoin mreže proporcionalna broju ful nodova. Pošto za hostovanje ful noda već sad treba oko 150 GB, povećanjem veličine bloka, rast ful nodova bi se samo dodatno ubrzao. Postoji donekle opravdani strah da bi neki ljudi zbog toga prestali da hostuju ful nodove, što bi prouzrokovalo pad ukupnog broja ful nodova i smanjenu bezbednost cele bitkoin mreže. Detaljnije o dobrim i lošim stranama ovog pristupa možete pročitati ovde.

Drugi pristup je malo kreativniji i podrazumeva skaliranje van lanca (offchain scalling). Pristalice ovog rešenja se zalažu za to da veličina bloka ostane 1MB, a da se kapacitet poveća time što bi se većina transakcija obavljala van blokčeina. Kako je uopšte moguće da se bitkoin transakcije obavljaju van bitkoin blokčeina? Ovo nije baš jednostavno objasniti, ali pokušaću jednim primerom da to malo približim. Trenutno bitkoin funkcioniše tako da se svaka transakcija zabeleži na blokčeinu. Kao kada biste na primer izašli u kafanu, pa svaku turu pića zasebno platili čim konobar donese. Međutim, ako postoji dovoljna doza poverenja između učesnika transakcije (a u kafani se uglavnom a priori veruje drugoj strani), onda nema potrebe da se svaka transakcija obrađuje posebno. Scenario je uglavnom takav da vi naručujete ture pića, a platite samo jednom – kad krećeti kući (ili dalje, na splav). Ovde konobar podrazumeva da gosti neće pobeći bez plaćanja, a gosti podrazumevaju da konobar neće naplatiti više nego što je doneo. I jedni i drugi ponekad pogrešno podrazumevaju, ali očigledno su dovoljno često u pravu da ovakav sistem i dalje funkcioniše. Ovo je glavni princip kod skaliranja van blokčeina, formiranje „platnih kanala“ između učesnika koji veruju jedan drugom i koji nakon svake transakcije pamte ko kome koliko duguje umesto da upisuju sve na blokčein, a samo povremeno podvuku crtu i prebiju dugovanje upisom na blokčein. Da bi ovako nešto bilo implementirano, najpre je neophodno uvesti SegWit (skraćeno od Segregated Witness) u bitkoin protokol.

Šta se to desilo prvog avgusta?

Dva tabora su pune dve godine bila žestoko suprotstavljena, ali niko se nije usudio da „pocepa“ bitkoin. Naime, bitkoin teoretski u svakom trenutku može da se pocepa na dve odvojene valute, koje imaju zajedničku istoriju, ali se od trenutka cepanja svaka razvija za sebe. Sve što treba da se desi je da deo rudara odluči da koristi drugačiju verziju softvera i bitkoin se razdvaja. Do sada niko nije imao hrabrosti da to uradi, jer je, sa pravom, verovao da bi taj novi bitkoin teško zadržao vrednost.

U poslednjih par meseci sve je ovo dosta ličilo na špansku seriju. Taman kad je sukob postao najžešči, odjednom se desio kompromis koji bi uvažio želje obe strane. Plan je da se tokom avgusta aktivira SegWit, a tokom novembra veličina bloka poveća na 2MB. Ali predah nije dugo trajao. Deo tima koji se zalagao za povećavanje blokova nije bio zadovoljan kompromisom i odlučio je da istera svoje, pa makar napravili novi bitkoin. To su i uradili 1-og avgusta, kad je deo rudara počeo da koristi novi, nekompatibilni softver i kreirao novu valutu, tako da sada imamo bitkoin i bitkoin keš – dve nezavisne valute.

So far, so good

Iako su se mnogi bojali prvog avgusta, sve je prošlo dosta glatko. Neki su se bojali da će biti tehničkih problema: poništenih transakcija, kašnjenja transakcija, lažnih transakcija, zagušenja mreže… Drugi su se bojali pada cene. Obe vrste straha su se za sada pokazale neopravdanim, što ne znači da nije trebalo biti oprezan pre prvog avgusta. Dobra okolnost je što je deo rudara koji podržava bitkoin keš značajno manji od onog koji je ostao veran originalnom bitkoinu. Da je razlika u broju rudara bila mala, sve bi bilo veoma turbulentno.

Sve je prošlo toliko mirno da prosečan korisnik nije mogao ni primetiti da se bilo šta desilo, čak se ni cena nije promenila. Ko god je pre prvog avgusta imao bitkoine, ima ih i dalje, s tim što sad ima i istu količinu bitkoin keša uz to. Pošto je bitkoin keš nova valuta, ima i novu vrednost, koja se, kao i vrednost svake kriptovalute, određuje na berzama. U trenutku pisanja ovog teksta ona iznosi oko 300$, dok cena bitkoina iznosi oko 3350$. S obzirom na to da je prvog avgusta bitkoin vredeo oko 2725$, vlasnici bitkoina su dosta dobro prošli za sada. Umesto jednog bitkoina vrednog 2725$, sad imaju 1 bitkoin vredan 3350$ i 1 bitkoin keš vredan 300$.

Svi su generali pametni posle bitke i lako je sad reći da nije trebalo prodavati bitkoine pre prvog avgusta. Ja retko volim da se bavim prognoziranjem cene, ali ovog puta sam odstupio od toga i u jednom članku dao savet koji se pokazao kao dobar. Tačno mesec dana pred cepanje bitkoina, rekao sam da treba ostati smiren, držati bitkoine oflajn i ne prodavati ih. Za ovo „ne prodavati ih“ je očigledno da sam bio u pravu, ali da malo pojasnim zašto sam rekao da se drže oflajn. Naime, uvek je dobro da kontrolišete privatne ključeve vaših bitkoina, a posebno je to bitno u doba neizvesnosti. Iako je cepanje prošlo veoma mirno, ipak ima onih koji su zažalili što su držali bitkoine na berzama. Kao što sam rekao, ko god je imao bitkoin pre cepanja, sad ima i bitkoin i bitkoin keš. Međutim, ako berza na kojoj ste držali bitkoin ne podržava bitkoin keš (a ima takvih), vama je bitkoin keš praktično zarobljen i ostaće tako sve dok berza ne odluči da podrži bitkoin, keš. Do tada, na berzi vam se ne vide na stanju, a pošto berza ima kontrolu nad privatnim ključevima, a ne vi, onda ne možete te privatne ključeve importovati negde drugde i izvući bitkoin keš. Da je cepanje prošlo malo haotičnije, moguća šteta bi bila i mnogo veća.

Kako sam znao da će cena bitkoina porasti posle 1-og avgusta? Iskreno, nisam znao, ali sam bio prilično siguran da hoće. Odgovor leži u hipotezi efikasnog tržišta, koju već drugi put uspešno primenjujem na bitne događaje u bitkoin ekosistemu. Prvi put je bilo prošle godine, gde sam i detaljnije opisao samu hipotezu, pa ću sad samo ukratko. Da se cepanje dogodilo neočekivano, nedvosmisleno bi cena pala, makar kratkoročno. Međutim, pošto je cepanje bilo dugo najavljivano, svi oni koji su se plašili cepanja su svoje bitkoine prodali pre samog događaja. Kada se cepanje desilo, ponuda je bila slaba, jer su „paničari“ već uveliko prodali svoje, a potražnja je porasla jer je sve prošlo veoma glatko. Zbog tog disbalansa ponude i potražnje cena je morala da poraste. Moglo je cepanje i da ne prođe glatko i onda bi moja teorija pala u vodu, ali očekivao sam da će proći relativno glatko zbog veoma slabe podrške bitkoin kešu od strane rudara.

Rano je za slavlje

Ono što mi se ne sviđa u svemu što se desilo je što prosečnom korisniku nije dovoljno jasno na čemu je. Neki su me zvali da me pitaju zašto im se broj bitkoina nije duplirao. Mislili su da će im se broj bitkoina jednostavno udvostručiti nakon prvog avgusta, nisu shvatili da je kreirana nova valuta. Za neke korisnike je tehnički komplikovano da pristupe svom bitkoin kešu iako ga imaju i vrlo je moguće da će to prouzrokovati gubitke određene količine bitkoin keša, a možda čak i bitkoina. Ako bude i u buduće nekih cepanja, lično bih voleo da taj novi bitkoin ima potpuno drugačije ime. Ovako, imena su previše slična, što takođe doprinosi konfuziji.

Iako bitkoin deluje bolje nego ikad, ne treba se zanositi mišlju da je opasnost potpuno prošla. Velika većina rudara jeste bila jedinstvena u podršci kompromisnom rešenju (i SegWit i blokovi od 2MB), ali implementacija tek sledi. Pošto će se prvo implementirati Segwit, pa tek 3 meseca kasnije blok povećati na 2MB, postoji bojazan kod nekih rudara da će SegWit tabor odustati od kompromisnog rešenja čim dobiju ono što su oni hteli, to jest čim Segwit postane deo bitkoin protokola. Sumnjam da će se to desiti, ali ako se desi, vrlo je moguće da će 2MB tabor podržati bitkoin keš ili kreirati neki treći bitkoin.

Čak i ako ne bude novih podela, novi problemi su mogući. Kad god se implementira unapređeni protokol, postoji opasnost da se pojave tehnički problemi i da nešto krene po zlu. Opasnost raste sa količinom promena na protokolu, a ovog puta su promene zaista korenite. Takođe, neki se plaše da se sve radi prebrzo i da nije ostavljeno dovoljno vremena za testiranje novog protokola pre njegove implementacije.

Jedno je sigurno, sa bitkoinom nikad nije dosadno i čovek nikad ne može potpuno da se opusti. Bitkoin definitivno nije za one sa slabijim živcima. Da se nadovežem na to i da zaključim, citiraću mog prijatelja Jureta iz Slovenije: „Bitkoin nije za one koji se plaše, bitkoin je za one koji žele da menjaju svet!“

Poslednja izmena dana 8. avgusta 2017. u 00:49


Aleksandar Matanović

Kriptovalutama se bavi posladnjih šest godina. Kao i mnogi drugi, počeo je kao rudar, ali brzo shvata potencijal ove tehnologije i 2012-te osniva onlajn servis za otkup i prodaju bitkoina – ecd.rs. Servis danas u svom sastavu ima i 3…… Saznaj više »