Neko se u svom poslu preduzetnika susretne sa situacijom koja se zove “varvari na vratima”. Onda kada ste pod opsadom, bilo ona poslovne ili pravne prirode, kada se borite a sve izgleda kao da stvari ne idu nigde. Ispred zidova vašeg posla su varvari koji žele da uđu, otmu, popale i odu. Vi ste između svojih zidova, borite se i odbijate napade.

Ali vreme neumitno ide. Svi se umaraju i vi i varvari. Iz nekog razloga, unutar zidova vašeg zamka se nalaze i svete krave. Nećemo ulaziti u suštinu zbog čega su one svete, ali su jednostavno takve. Ne smete ih jesti, ne smete ih udarati, apsolutno ništa.

Vaše snage popuštaju i postaje samo pitanje vremena kada ćete posustati, klonuti i prepustiti se surovim varvarima.

Te krave, te svete krave su i dalje tu. Stoje, žive i funkcionišu. Za varvare ne predstavljaju neku vrednost. Verovatno će ih se rešiti jednom kada osvoje vaš zamak.

Tada, u poslu tj borbi, dolazi do mementa kada razum treba da zavlada i podstakne sve da budu racionalni i pragmatični.

U bezizlaznoj situaciji kao gorenapisanoj, varvari imaju prednost otvorenog prostora i mogućnosti da se snabdeju hranom. Vi, sa druge strane, ste zatvoreni i gubite resurse. Čuvanje svetih krava, samo zarad čuvanja je lepo, ali ih neće spasti od kompletne destrukcije jednom kada varvari uđu.

Šta ako bi se nekoliko, ne sve, krava iskoristilo, kako bi se borbi prehranili, kako bi osnažili, vratili se u borbu i pobedili varvare?

U svakom kutku sveta, u svakom trenutku se dešava neka verzija ove priče. Svete krave mogu biti delovi biznisa, ljudi, poslovni partneri. Da li vam zvuči surovo?

U fabrici od 1000 radnika, sektor koji kreira motore ima 20 radnika i njihovi troškovi su više od 10%, jasno su mesto gde leži problem. Iako motor jeste esencijalni deo proizvodnje – može da se da kooperantu koji će kreirati istu stvar. Problem je u tome što je firma nastala oko motora i ljudi koji se tamo nalaze predstavljaju svete krave.

U ovakvom trenutku postoje dva puta – brutalno otpuštanje radnika i prebacivanje proizvodnje na drugo mesto ili odvojeno vreme sa tih radnicima i pravljenje firme pod njihovom kontrolom koja će se samo baviti motorima i prodavati svoje proizvode prvobitnoj kompaniji.

Pokušavajući da na stare načine rešite problem, zanemarajući rezove koji bi rešili problem, plašeći se reakcija onih oko vas je put u dugu propast.

Sve zavisi od toga u kom trenutku odlučujete. Onda kada više nema izlaza – biva prekasno. Svi su već toliko umorni da im je svejedno i korišćenje svetih krava za oporavak više nije bitno. Onda kada to radite na vreme – imate vremena da se posvetite procesu i da napravite najbolju stvar za sebe i druge.

Sklanjanje ili ubijanje svetih krava je jedini smislen izbor. Sam čin može biti veoma human i prijatan ako se prema njemu odnosimo sa dostojanstvom i odvojenim vremenom.

Sve se svodi na planiranje i rešavanje problema, koji neumitno dolaze. Ako ostavite problem po strani, kao da ne postoji, vratiće se još veći i još bolniji. Kao preduzetnik ili vlasnik kompanije imate odgovornost prema sebi, partnerima i zaposlenima da problem rešite, kako niko drugi isti neće rešiti. Možda ga reši tržište ili država kroz mehanizme koji su itekako poznati računovođama, ali ste tada već stigli do tačke nakon koje nema povratka.Ivan Rečević

Menadžer i operativac marketing tehnologija (marketing technologist), vodi konsultantsku kuću Gaia Consulting od 2007.godine. Do kraja 2015-te vodio je sektor analitike i bio jedan od vlasnika digitalne marketing agencije Huge Media. Sa više od dve decenije iskustva u IT industriji,…… Saznaj više »