Pojam “viralni marketing” se već toliko odomaćio, da više gotovo niko ne zalazi u suštinu nastanka ove kovanice. Viralno je sinonim za virusno, pa se marketing sa ovakvim epitetom može shvatiti kao reklama koja se poput epidemije širi, brzo, lako i sa različitim posledicama. Da li će posledice biti pozitivne, zavisi samo od toga kako se reklama vodi, kome je usmerena, i koliki efekat može da postigne. Viralni marketing je tehnika kojom se postiže da reklama kruži brže nego ikada ranije, i da se među korisnicima širi brzinom širenja virusa. Ovakav marketing najzastupljeniji je na internetu, gde se manifestuje kroz razne humorističke video klipove, fleš igrice ili kroz tekstualne poruke sa poentom.

Nedavno je u centru Milana, iz betona blizu Via dei Mercanti izronila ruska podmornica. Prilikom ovog nesvakidašnjeg događaja jedan automobil parkiran u blizini je stradao. Zbunjeni prolaznici su posmatrali čudo koje se događalo naočigled svih. Vatrogasci su ubrzo pristigli i usred kopnenog grada zbrinjavali mornare koji su prašnjavii umorni izlazili iz podmornice. Nekoliko trenutaka kasnije ispostavilo se da je reč o jednom od najmaštovitijih marketinških trikova u istoriji. Nedaleko od ulice Via dei Mercanti nalazilo se osiguravajuće društvo “Europ AssistanceIT” koje je i postavilo lažnu podmornicu. Poruka čitavog ovog performansa koji je naravno i snimljen bila je “Zaštitite svoj život”. Video klip koji je tada snimljen neverovatnom brzinom je dostigao milionsku gledanost. Slični marketinški štosevi sprovode se neretko širom sveta. Jedan video snimak na kom su pokazani potpuni stranci koji se na ulicama ljube imao je preko 42 miliona pregleda za svega četiri dana. Zapravo nije bila reč o snimanju slučajnih prolaznika već o dobro osmišljenoj reklami za kompaniju koja se bavi proizvodnjom odeće. Ako usmerimo pažnju i na televizijske reklame, većina nas pamti niz reklama za sok sa porukom “nije svejedno”. Na duhovit način prikazane su razne situacije iz života među kojima su bili upečatljivi momenti navijačkih rivaliteta. Kako izglada naći se na tribini rivalskog kluba i navijati za svoj, samo je maska za poruku koja se ticala nečeg sasvim drugog. Veoma često se dešava da pojedini video klipovi sasvim slučajno dobiju na publicitetu. Da bi klip postao viralan bitno je da je osmišljen, ne predug i da nosi jasnu poruku. Prilično je teško predvideti da li će neka reklama postati viralna. Za to je osim dobre ideje i koncepta bitan i dobar tajming. Od simpatičnih štoseva koji pokazuju kako otvoriti flašu vina pomoću cipele, do vešto pripremanih reklama postoji sijaset uspešnih i neuspešnih pokušaja. Među virusnim reklama kriju se i one koje su planski vođene i veoma mudro osmišljene. Jedan video klip pokazao je devojku koja je u toku čuvenog “tverkovanja” bila zahvaćena plamenom. Ovakav video zapis je nesumnjivo dobar način da se mnogi “navuku”. Znatiželjni klik dokonog internet korisnika je stoprocentno siguran. Za svega šest dana klip je imao posetu od preko 9 miliona. Iza svega se krila reklama za jedan televizijski šou a kasnije je potvrđeno da su u mini filmu zapravo bili angažovani stvarni kaskaderi.

Poenta čitave priče je ta da nijedna reklama koja se brzinom svetlosti širila internetom nije slučajno došla do te pozicije. Kao što i pravi virusi moraj da imaju pogodne uslove za razvijanje, širenje i napredovanje, tako i marketing ima svoja pravila. Da bi se reklama “zakačila” za korisničku pažnju i izazvala dalje pozitivne posledice, potrebno je da ispuni nekoliko uslova. Najpre je važno da se dogodi emotivna identifikacija, nakon čega  dolazi do lančanih reakcija. S druge strane pozitivan bilans ostvariće one reklame koje imaju nenametljiv karakter sa puno humora ili jednostavno na zabavan način prenose ozbiljnu poruku.

Poslednja izmena dana 16. decembra 2015. u 19:02


Ivan Minić

Profesionalnu karijeru gradi od 2001. godine, a 2002. osniva Burek.com, najveću internet zajednicu na ovim prostorima sa više od 2.200.000 članova, i igru znanja i strategije Conquiztador. Prodao udeo u firmi investitorima iz Mađarske sa nepunih 23. godine i dobio…… Saznaj više »