postavi pitanje
34

Filip Vasiljević Prodaja 11. oktobra 2015.

Da li imate neke informacije o tome da li i kada bi moglo biti omogućeno gradjanima Srbije da otvore Google merchant nalog i prodaju aplikacije na Google Play platformi? Da li je novodoneti zakon doneo neke pomake u vezi toga, ili je problem druge prirode?

Ivan Minić je odgovorio/la na poruku. 11. oktobra 2015.

Osnovni mehanizam za kupovinu aplikacija na Google Play Store je Google Wallet, koji već dugi niz godina podržava Srbiju tj. ljudi iz Srbije mogu da otvore Wallet nalog, povežu svoje (Master, Visa itd.) platne kartice srpskih banaka i kupuju aplikacije na Play Storu. Dakle, infrastruktura za obavljanje transakcija je tu i sa tehničke strane verovatno nema prepreka. Takođe, naš novi Zakon o platnim uslugama u najvećoj meri je usklađen sa pravilima o platnim uslugama koja važe u EU, pa ne može da odmogne…

Sa druge strane, realnost je da srpski developeri ne mogu direktno da prodaju Android aplikacije preko Play Stora. Ovu mogućnost trenutno imaju developeri u oko 70ak zemalja (spisak je ovde), među kojima nema nijedne države bivše Jugoslavije.

Iz ovoga bi možda mogao da se izvede zaključak da lokalna regulativa verovatno nije problem, budući da se na spisku nepodržanih zemalja nalaze i države članice EU, poput Slovenije i Hrvatske (takođe, Bugarska i još neke zemlje EU dodate su spisak podržanih tek početkom ove godine).

U svakom slučaju, pouzdan odgovor na pitanje „Zašto se još ne nalazimo na spisku za prodaju aplikacija preko Play Stora i kada ćemo tamo dospeti“ može da pruži samo Google, pa se ne bismo upuštali u dalja nagađanja na tu temu.

Google nas svakako nije zaboravio i nove usluge za Srbiju se stalno dodaju (npr. poslednjih nekoliko godina korisnici iz Srbije su dobili mogućnost kupovine Android aplikacija, Google Street View za srpske gradove, monetizaciju Youtube kanala itd), pa se nadamo da ćemo se uskoro naći na spisku i za prodaju aplikacija.