postavi pitanje
1164

Viktor Jekic Knjigovodstvo 20. aprila 2018.

Kao zgrada imamo priohode iod rentanja, imamo racun i nismo u PDVu. na koji nacin imamo pravo da dajemo novac zeni iz zgrade koja cisti i platu upravniku, a da na to ne platimo dazbine? Imamo odluke stanara za svaku stavku, no nam nejasno da li smemo da isplatimo fizickom licu naknadu za rad? Sta je najbezbolniji nacin, u smislu da se ne placaju drzavi dazbine da bi se platilo fizickom licu? Zena koja cisti ima dete studenta, prva godina. Da li mozemo da damo njemu neku stipendiju? U novomz akonu nigde nismo videli kako se ipslacuje naknada za ciscenje i naknada za upravnika zgrade.

Žarko PtičekMarija Đorđić je odgovorio/la na poruku. 20. aprila 2018.

Poštovani Viktore,

Po pravilu, isplata naknade za rad fizičkom licu je predmet oporezivanja. Nikako ne savetujemo izbegavanje plaćanja poreza niti prikazivanje isplate po osnovu rada kao isplate po nekom drugom osnovu kako bi se izbeglo plaćanje poreske obaveze.

Po našem mišljenju, lice koje vrši poslove održavanja zgrade radi sticanja dobiti, kao trajnu aktivnost (trajni izvor prihoda) dužna je da registruje obavljanje delatnosti kod Agencije za privredne registre (kao preduzetnik ili privredno društvo), te da vam usluge održavanja higijene u stambenoj zgradi pruža u okviru svoje delatnosti.

Isplata stipendije za studente predviđena je radi rešavanja kadrovskih potreba. S obzirom da isplatu studentu koji se pominje u vašem pitanju ne biste vršili kako biste u budućnosti studenta zaposlili i tako rešili kadrovske potrebe, smatramo da stipendija nije adekvatan oblik isplate.

Lice koje ima status studenta može poslove obavljati preko studentske ili omladinske zadruge.
Takođe, skrećemo pažnju da je isplata nadoknade predviđena samo za profesionalnog upravnika, a ne za svakog upravnika.

S obzirom da zakonom nije definisan poreski tretman isplate nadoknade za rad profesionalnog upravnika, a uzevši u obzir dosadašnju praksu, smatramo da isplata nadoknade može imati tretman isplate naknade za rad po osnovu ugovora o delu.

Srdačan pozdrav