postavi pitanje
1128

Dragan Ivanovic Pravo 2. aprila 2018.

Konkretno, zanima me koja je procedura kupovine zemljista u javnoj svojini (drzavnog zemljista) od strane pravnog lica? Obratio sam se Republickoj direkciji za imovinu sa istim pitanjem, nisam dobio odgovor, a obzirom da nisam pravnik, ne snalazim se bas najbolje za nasim zakonodavstvom. Situacija je sledeca: vlasnik sam privatne firme, i hocu da kupim odredjeno zemljiste koje je u vlasnistvu drzave. Zanima me koja je procedura, kome se obratiti i sta je neophodno od dokumentacije. Pratim Vasu stranicu, sve pohvale bih Vam uputio, puno puta sam odgovore na svoja pitanja vezana za poslovanje pronasao bas kod Vas. Hvala unapred, jos jednom. Srdacan pozdrav, Dragan Ivanovic.

Žarko Ptiček je odgovorio/la na poruku. 2. aprila 2018.

Poštovani,

Pre svega, ne postoji procedura ukoliko samo zemljište nije stavljeno u promet. Vlasnik (u ovom slučaju država, odnosno odgovarajući državni organ) mora da donese odluku o tome da se neko određeno zemljište proda.

Takođe, različiti zakoni se primenjuju u zavisnosti od toga o kojoj je vrsti zemljišta reč. Raspolaganje građevinskim zemljištem, poljoprivrednim zemljištem, šumom i šumskim zemljištem, i vodnim zemljištem je regulisano posebnim zakonima. I dok nam ne konkretizujete pitanje, mi nećemo biti u mogućnosti da Vam odgovorimo, jer ne znamo na šta se pitanje odnosi. To što želite da kupite „određeno zemljište“ nama ne daje dovoljno informacija koje bi nam omogućile da Vam damo odgovor.

Osim toga, imajte na umu da je portal MojaFirma namenjen širokoj publici, i da ćemo Vas uvek posavetovati da se za konkretan slučaj obratite stručnom licu, odnosno računovođi ili advokatu, u zavisnosti od toga koja je priroda Vašeg pitanja.