postavi pitanje
53

Miloš Kovačević Prodaja 30. oktobra 2015.

Otvorio bih online store (‘preselio’ bih sadasnju pijacnu tezgu na internet). U pitanju su zenske torbice uglavnom iz kine ali ima i domacih rucnih radova. E sad, posle teksta ‘Šta sve sadrži kvalitetna online prodavnica’ mene interesuje pravni aspekt takve avanture… Npr. registracija firme, online prodavnice ili uopsteno papirologija, fokus bi bio ka inostranstvu pa i tu ima zackoljica oko slanja robe, carine, ipak je to klasicna preprodaja robe (koja ne dolazu uvek klasicnim putevima i bez papira) itd. Imam jaku volju i zelju da napravim store ali mi deluje isuvise komplikovano i neuredjeno sve to (sve osim same izrade sajta) pa se konsultujem sa Vama. Malo sve ovo konfuzno deluje, ali nadam se da sam bio dovoljno jasan :) Hvala

Ivan Minić je odgovorio/la na poruku. 30. oktobra 2015.

Postovani,

Online prodaja kod nas nije neregulisana. Gotovo sve je jasno rešeno, kao i u redovnoj offline prodaji. Drugo pitanje je da li je to komplikovano, skupo, isplativo. Takođe, nema mnogo knjigovođa i pravnika koji se razumeju u to, ali ih ima nekoliko i nije ih teško naći. Za početak, naše kolege koji pišu za MojuFirmu su vrlo verzirani kada je e-trgovina u pitanju.

Registracija firme se ne razlikuje bitno prodavali online ili u lokalu. Neke stvari su pojednostavljene, recimo za online prodaju nije potrebna fiskalna kasa, ali i online i offline, sve što se prodaje mora postojati na stanju, a da bi postojalo na stanju, mora da postoji ulaz. Izvoz je pojednostavljen pre nekoliko godina (usluga Post Export). Slanje Poštom je relativno povoljno ali dugo traje, a slanje DHL, FedEx i sličnim službama je skupo, ali kratko traje. To nije bitno različito ni u drugim zemljama, s tim da je npr. u EU, slanje u okviru EU povoljnije.

Naplata za inostranstvo je moguća karticama preko Unicredit i Bance Intesa (i lokalno, naravno), a moguće je koristiti i sve druge online sisteme naplate koji podržavaju Srbiju, kao što je recimo 2CO a od skoro i PayPal. Lokalno, pored toga, može se koristiti i pouzeće, plaćanje na račun i slično.

Dakle, stvar je samo da li postoji biznis opravdanje, regulativa je tu i funkcioniše.