postavi pitanje
490

Angelina Opsenica Pravo 10. januara 2017.

Postovani, imam pitanje u vezi poreza na imovinu fizickih lica.Moj pokojni otac je imao lokal koji je bio zakupljen od Agencije za poslovni prostor. Radnja je odjavljena na njegovo ime vec 11 godina,ali njemu je stiglo,ove godine, na kucnu adresu iz uprave javnih prihoda ,porez na imovinu fizickih lica. Kako sam ja preuzela i potpisala resenje sa Agencijom za poslovni prostor,za ovih 11 god.nisam dobila nijedanput ,porez na imovinu. Da li sam u obavezi da i to placam ? Srdacan pozdrav

Žarko Ptiček je odgovorio/la na poruku. 10. januara 2017.

Iako pitanje ne spada u materiju kojom se portal MojaFirma.rs bavi, sa sigurnošću možemo da Vam odgovorimo da lice koje nije živo ne može biti nosilac prava i obaveza, a samim tim ni obaveze plaćanja poreza.
Kao naslednik (univerzalni sukcesor) odgovarate za dugovanja ostavioca do visine nasleđene imovine, što piše u ostavinkom Rešenju. Nakon momenta smrti, Vaš otac nije mogao da stiče imovinu.
Zašto je Uprava javnih prihoda odredila da porez na imovinu plati fizičko lice koje je preminulo pre 11 godina, ostaje nejasno.