postavi pitanje
1169

Branimir Đurđević Pravo 22. aprila 2018.

Poštovani, Kolega i ja bismo želeli da pokrenemo web portal gde bismo na jedno mesto prikupili sve informacije iz određene oblasti za naš grad (na primer dečje rođendaonice Beograd). Interesuje nas da li moramo da imamo eksplicitnu saglasnost vlasnika da besplatno objavimo kontakt podatke firme tj. da li smemo ili ne sami da ih sakupimo pretragom interneta. Takođe nas zanima da li možemo da pustimo posetioce da ocenjuju i komentarišu pojedinačne firme ili time kršimo neki zakon zbog koga bi ta firma mogla da nas tuži. Vidimo da Google i Facebook imaju omogućeno ocenjivanje, ali nas zanima kakva je situacija u našoj zemlji. Unapred hvala!

Žarko Ptiček je odgovorio/la na poruku. 22. aprila 2018.
Podaci o privrednim društvima su javno dostupni putem sajta Agencije za privredne registre. Takođe, kontakt podaci privrednih društava ne spadaju u tajne podatke niti podatke o ličnosti, niti se nad istim može uspostaviti autorsko ili neko pravo intelektualne svojine. Ne postoje pravne prepreke da objavite agregirane podatke koji su javno dostupni.
U našoj zemlji ne postoji propis kojim je eksplicitno zabranjeno komentarisanje rada privrednih društava. Posebno napominjemo da u našoj zemlji privredna društva ne mogu sudskim putem ostvariti naknadu štete zbog povrede ugleda, jer je pravno shvatanje da ugled mogu da uživaju samo fizička, a ne i pravna lica. Ipak, potrebno je da Vam skrenemo pažnju da je država osujetila pokušaj da građani javno komentarišu rad lekara, ali se tu radilo o lekarima u državnoj službi, a ne o privrednim društvima.