postavi pitanje
1178

Jasmina Trailović Knjigovodstvo Pravo 27. aprila 2018.

Poštovani, molim Vas za pomoć. Bavimo se prodajom zdravih proizvoda, kozmetike i sličnih proizvoda, kroz maloprodaju i velikoprodaju. Sada pokrećemo i websajt sa online prodajom, tačnije radimo Šop kartu gde bi se svi naši proizvodi prodavali i putem Šopa pri čemu bi se uplata vrišila na PayPal a mi bi smo pri uplati slali proizvode. Sajt nam radi osoba (van naše firme) i koja bi povezala taj Šop sa svojim PayPal računom. Znači radila bi marketing i reklamiranje sajta kako bi se obavljala prodaja i ukoliko bi neki korisnik bio zainteresovan da kupi proizovd, morao bi da uplati iznos tog proizvoda direktno na Pay Pal račun te osobe (znači u pitanju je račun fizičkog lica a ne pravnog). Uplate bi se obavljale u dinarima na Pay Pal. Nakon uplate na račun te osboe (fizičko lice) mi bismo slali proizvod brzom poštom. Da li je to moguće, da li kupac može da plati u dinarima ili mora u evrima? Da li može da plati na Pay Pal račun osobe tj. fizičkog lica a mi šaljemo proizvod? Da li može da se izbegne izdavanje računa za svakog kupca koji kupuje na ovaj način. Da li u svemu ovome postoji rizik i koliko je sve ovo moguće? Molimo Vas za savet, veoma nam je bitno. Unapred hvala.

Marija ĐorđićŽarko Ptiček je odgovorio/la na poruku. 27. aprila 2018.

Pre svega, korišćenje tuđeg naloga je izuzetno rizično i savetujemo da uspostavite sistem naplate prema kojem bi se sredstva slivala na račune nad kojima isključivu kontrolu ima Vaša Firma.

Drugo, članom 32. stavom 2. Zakona o deviznom poslovanju („Sl. glasnik RS“, br. 62/2006, 31/2011, 119/2012 i 139/2014) propisan je izuzetak prema kojem rezidenti mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko izdavaoca elektronskog novca – radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga. Dakle, naplata robe i usluga putem PayPal-a i sličnih izdavaoca elektronskog novca nije moguća između dva rezidenta. Ne možete od domaćih pravnih i fizičkih lica vršiti naplatu robe ovim putem. U tu svrhu možete iskoristiti e-commerce rešenja koja pružaju domaće banke.

Treće, zaista ne razumemo šta podrazumevate pod „izbegavanjem izdavanja računa“. Ukoliko mislite na evidentiranje prometa putem fiskalne kase i izdavanje fiskalnog isečka, postoji Uredba o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase („Službeni glasnik RS“, br. 61/10, 101/10, 94/11, 83/12,59/13, 100/14) kojom je za delatnosti u okviru oblasti, odnosno grupe u koju spada i delatnosti 47.91 – trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta, eksplicitno propisano da ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase (član 2. Uredbe).

Članom 15 Zakona o zaštiti potrošača propisana je obaveza izdavanja računa a istim Zakonom i njegova sadržina.