postavi pitanje
1163

Jovana Milanovic Pravo 19. aprila 2018.

Postovani, Planiram da pokrenem sopstveni biznis u vidu preduzetnika. Pri podnosenju registracione prijave APR-u, odabrala bih da naknadno dostavim datum pocetka obavljanja delatnosti. Mozete li mi reci, da li je moguce da zavrsim kompletnu administraciju i u banci i u poreskoj sluzbi pre tog datuma pocetka poslovanja? Npr., podnesem zahtev za registraciju u APR 05.10. sa opcijom naknadnog datuma za pocetak poslovanja (taj datum bi bio 01.11.). Zatim otvorim bankovni racun i sva potrebna dokumenta odnesem u poresku recimo 20.10.. Mozete li mi reci da li je gornji scenario moguc, na koji nacin bih dostavila datum naknadno i od kod datuma bi mi bio obracunat porez, da li od naknadno odabranog, ili nekog drugog?

Žarko Ptiček je odgovorio/la na poruku. 19. aprila 2018.

Ne postoje prepreke da završite kompletnu administraciju u banci i poreskoj pre početka obavljanja delatnosti.
Datum početka obavljanja delatnosti dostavljate APR-u putem odgovarajuće registracione prijave uz plaćanje takse. APR nakon toga donosi Rešenje kojim se utvrđuje početak obavljanje delatnosti. To Rešenje dostavljate banci i poreskoj, odmah po njegovom donošenju.
Obaveze koje se tiču plaćanja poreza i doprinosa povodom obavljanja delatnosti preduzednika počinju da teku tek od momenta početka obavljanja delatnosti (dakle naknadno prijavljenog datuma).