postavi pitanje
1177

Marija Grbic Pravo 26. aprila 2018.

Postovani, zelim da otvorim radionicu za proizvodnju prirodne kozmetike. Za sada radim nesto samo za svoej potrebe ali bi htela da to pretvorim u neki manji biznis. Pokusavam danima da saznam koji je postupak, ustvari odakle da krenem. Nemam nameru da to bude nesto veliko ali bih htela da znam kako je najbolje da registrujem firmu, koje su zakonske regulative za ovakvu vrstu delatnosti, da li mi je potreban tehnolog i sl. Znaci koji bi bili koraci za ovakav poduhvat.

Selena Marković je odgovorio/la na poruku. 26. aprila 2018.

Pre početka obavljanja bilo koje delatnosti, potrebno je da se registrujete bilo kao preduzetnik, bilo kao neki od oblika privrednog društva. S obzirom da planirate da pokrenete mali biznis, najjednostavnije je da se registrujete kao preduzetnik. Šifra pretežne delatnosti koja bi bila adekvatna za proizvodnju kozmetike je 20.42 – Proizvodnja parfema i toaletnih preparata.

Osnovni propis koji se primenjuje na ovu oblast je Zakon o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe („Sl. glasnik RS“, br. 92/2011) koji kozmetičke proizvode svrstava u predmete opšte upotrebe i propisuje uslove koje u pogledu zdravstvene ispravnosti moraju da ispunjavaju predmeti opšte upotrebe, dakle kozmetički proizvodi, koji se proizvode u Republici Srbiji ili se uvoze ili izvoze radi stavljanja u promet, kao i uslovi za vršenje nadzora nad zdravstvenom ispravnošću predmeta opšte upotrebe, kao i obaveze i odgovornosti subjekata u poslovanju predmetima opšte upotrebe.

Kada je reč o podzakonskim propisima, na ovu oblast se primenjuje Pravilnik o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe koji se mogu stavljati u promet („Sl. list SFRJ“, br. 26/83, 61/84, 56/86, 50/89 i 18/91) koji iako davni donet i dalje je na snazi, a koji bliže propisuje uslove koje moraju ispunjavati predmeti opšte upotrebe koji se stavljaju u promet.

Još jedan podzakonski propis na koji bi trebalo obratiti pažnju je i Pravilnik o sanitarno-higijenskim uslovima za objekte u kojima se obavlja proizvodnja i promet životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe („Sl. glasnik RS“ br. 6/97 i 52/97), a koji Pravilnik bliže propisuje sanitarno-higijenske uslove za objekte u kojima se obavlja proizvodnja i promet životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe (objekti za proizvodnju i promet predmeta opšte upotrebe), u pogledu lokacije objekta, okruženja, izgradnje, uređenja, snabdevanja vodom, odvoda otpadnih voda, uklanjanja čvrstih otpadnih materija, prostorija i opreme.

Srdačan pozdrav!