postavi pitanje
161

Marko Nedeljković Prodaja 14. februara 2016.

Poštovanje. Planiram da brendiram majice i za početak otvorim online prodavnicu, pa me interesuje kako i na koji način se plaća porez? Sta mislite da li je uredu da mi za početak uslužno rade majice, pošto nemam sredstava da uzmem mašinu i platim radnika. Sa kojom bankom je najbolje da imam ugovor kako bi ljudi mogli da naručuju iz inostranstva i preko koje firme da vršim dostavu za iste? Unapred zahvalan. Pozdrav

Ivan Minić je odgovorio/la na poruku. 14. februara 2016.

Postovani,

Online prodaja može da se otvori kao paušalna preduzetnička radnja  a praksa da angažujete spoljne saradnike oko izrade majica, štampe i ostalih stvari je uobičajna praksa. Posmatrano kroz biznis, pravljenje sopstvenog pogona za tako nešto se isplati tek kada je količina prodatih majica zaista velika. U slučaju da prodajete isključivo preko Interneta, nemate obavezu izdavanja fiskalnih računa.

Što se slanja u inostranstvo i naplate tiče, nekoliko banaka nudi mogućnost procesiranja kartica za naplatu, a slanje možete vršiti preko Pošte, kroz uslugu PostExport, ili uz upotrebu međunarodnih kurirskih službi kao što su FedEx, DHL, TNT, UPS i slično. Koju od njih ćete koristiti zavisi od prioriteta, Pošta je svakako najjeftinija, ali i najduže traje dostava, a ostale opcije su skupe, ali je vreme dostave kratko.