postavi pitanje
1099

Ivan Mesin Pravo 18. marta 2018.

Poštovanje, zanima me nekoliko stvari vezano uz ostvaranje firme u Srbiji. Hrvatski sam državljanin. Koliko košta osnivanje firme i postoji li u Srbiji inačica j.d.o.o (jednostavni d.o.o.), što je puno jeftinije? Koliko košta zatvaranje firme? (Postoji mogućnost posla od samo nekoliko mjeseci.) Ne živim u Srbiji, trebam li sebi kao direktoru uplaćivati doprinose? Kako bih radio kraći period, neću ulaziti u PDV sistem. Zanima me koliki je porez na dobit u Srbiji, da mogu kao vlasnik podignuti novac s firme. Plaćam li još nekakav porez na novac koji podignem s firme, a nakon plaćenog poreza na dobi, i ako da, koliki? Hvala, srdačno, Ivan

Žarko Ptiček je odgovorio/la na poruku. 18. marta 2018.

Poštovani,

U Srbiji možete registrovati društvo sa ograničenom odgovornošću čiji ćete biti jedini osnivač, ali srpski propisi ne prave razliku između jednočlanog i višečlanog d.o.o., niti poznaju „jednostavni“ d.o.o. Svako d.o.o. ima iste obaveze. Ne znamo šta je u Hrvatskoj puno jeftinije, ali u Srbiji uopšte nije skupo postojanje d.o.o.

D.o.o. prestaje okončanjem postupka likvidacije koji traje najmanje 136 dana. Cena ovog postupka varira, ali se svodi na administrativne takse i troškove izrade odgovarajućih izveštaja.

Ukoliko niste rezident Republike Srbije, dopirnose ne uplaćujete ukoliko možete dokazati da ih uplaćujete u zemlji u kojoj ste rezident.
Porez na dobit pravnih lica iznosi 15%. Nakon toga, ukoliko kao osnivač d.o.o. želite da rasporedite dobit, dužni ste da platite još 15% od iznosa koji raspoređujete.

Pravno lice koje je osnovano od strane nerezidentnog lica dužno je da podnosi kvartalne izveštaje o direktnoj stranoj investiciji Narodnoj banci Srbije na obrascu