postavi pitanje
1140

Zoran Tošić Pravo 8. aprila 2018.

Vezano za vaš tekst : Analiza izmena i dopuna Uredbe usvojenih na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije za paušalne oveznike Interesuje me da li će se za nas koji nismo dve i po godine dobili nikakva rešenja i kojima dug prelazi 300.000 primenjivati strogo zakon o odlaganju duga odnosno plaćanja na max 60 rata? Obzirom da kašnjenje rešenje nije došlo našom krivicom moje mišljenje je da plaćanje obaveze treba dozvoliti svakom bez ikakvih uslovljavanja garancijama koje definiše zakon. Voleo bi da čujem Vaše mišljenje i eventualne predloge jer meni kad stigne rešenje ja nemam nikakve garancije, pokretne i nepokretne, kao što zakon propisuje i biću u vrlo nezgodnoj situaciji da odjednom platim ceo dug. Srdačan pozdrav, Zoran Tošić

Žarko Ptiček je odgovorio/la na poruku. 8. aprila 2018.

Iz teksta izmena i dopuna Uredbe nije moguće dati odgovor na postavljeno pitanje.
Preduzetnik je do donošenja novog rešenja o paušalnom oporezivanju dužan da plaća iznos utvrđen prethodnim rešenjem.
Takođe, naš savet za novoosnovane preduzetnike, kojima od osnivanja nije izdato rešenje, je bio da plaćaju iznose prema minimalnim iznosima, upravo iz razloga da se dugovanje ne bi nagomilavalo.
Autor ovog odgovora ne veruje u benevalentnost državne uprave, ali veruje da postoji mogućnost da se u odgovarajućem sudskom postupku dokaže „ćutanje administracije“ i državna uprava natera da trpi posledice koje takvo ćutanje proizvodi.