postavi pitanje
1142

Edina Fazlic Knjigovodstvo 9. aprila 2018.

Zanima me pod kojom sifrom delatnosti se moze registrovati pravljenje i prodaja edukativnog materijala za decu sa posebnim potrebama (azbuke i radne sveske) u cilju prodaje skolama i organizacijama? Da li moze biti pausalac, a ako ne da li mora imati kasu?

Marija Đorđić je odgovorio/la na poruku. 9. aprila 2018.

Kao preduzetnik, ne možete ostvariti pravo na paušalno oporezivanje za šifru delatnosti 47.61 Trgovina na malo knjigama u specijalizovanim prodavnicama s obzirom da se za delatnost trgovine na veliko i malo, izuzev trgovine na kiosku, prikolici i sličnom objektu, ne može ostvariti pravo na paušalno oporezivanje. Druge dve navedene delatnosti Zakonom o porezu na dohodak građana nisu navedene na spisku delatnosi koje ne mogu biti paušalno oporezovane.

Što se tiče obaveze o evidentiranju prometa putem fiskalne kase, ukoliko će kupci vaših izdanja biti škole i organizacije, a ne fizička lica (građani) niste dužni da posedujete fiskalnu kasu. Ipak, ako u određenom trenutku počnete sa prodajom izdanja građanima (fizičkim licima – potrošačima) dužni ste da svaki promet evidentirate putem fiskalne kase. Dakle, na obavezu korišćenja kase utiče pre svega činjenica ko su kupci vaših izdanja.

Više o obavezi evidentiranja prometa putem fiskalne kase, pročitajte ovde:

Ko je u obavezi da evidentira promet preko fiskalne kase?

Da li kao paušalac moram da imam fiskalnu kasu?

Srdačan pozdrav