postavi pitanje
7

Goran Backulin Marketing Prodaja 6. septembra 2015.

Želeo bih se baviti pirografijom. Da li to može da bude glavni izvor zarade, da li se od toga može živeti i imati stabilan prihod?

Ivan Minić je odgovorio/la na poruku. 6. septembra 2015.

Prvo da pogledamo Wikipediju, da bi videli o čemu je reč:

Pirografija ili pirogravura (iz grčkog jezika u značenju „vatra“ i „pisanje“) je umetnička tehnika ukrašavanja drva ili koža kao i drugih materijala pomoću vrelih predmata kao što je npr. žarač gde se upotrebljava najviše svetlo drvo kao javor ili lipa pomoću specijalnih vrhova određenih različitim temperaturama, naklonjenostima pod uglom i vremenom kontakta gde se mogu dobiti razni efekti i tumačenja svetlosti i senki.

Zašto da ne. Ali morate imati u vidu da je i to posao koji treba razvijati kao i svaki drugi. Takođe, obzirom da to nije nešto što može predstavljati uspeh preko noći, poželjno je da ne odustajete od svog redovnog posla dok posao ne razvijete. U startu, to može biti nešto što se radi posle redovnog posla.

Da biste mogli da reklamirate svoj rad, morate prvo napraviti reprezentativan portfolio. Pogledajte šta rade kolege, budite kreativni i napravite nekoliko reprezentativnih radova, koje ćete fotografisati. Napravite sajt, napravite Facebook stranicu i redovno ih osvežavajte svojim radovima. Kontaktirajte ljude u svom okruženju kojima vaše usluge mogu biti potrebne (npr. kovači, kožari, stolari, duboresci, ikonopisci, i slično). Popričajte sa njima o tome da možda zajedno plasirate nešto na tržište, ili da zajedno nastupite prema firmama koje mogu imati potrebe za takvim uslugama.

Takođe, vi nudite uslugu, i to je u redu, ali uz to morate osmisliti i nekoliko konkretnih proizvoda. Kroz proizvode ljudi će saznati za uslugu. Vremenom, možete pokušati i da svoje proizvode plasirate kroz sajtove koji nude mogućnost prodaje pre ko interneta, npr od lokalnih Limundo, Kupindo, KupujemProdajem, Pik.ba, Njuskalo.hr, ili globalno preko Etsy, Ebay.

Svaki početak je težak, ali uz predan i posvećen rad, možete učiniti da vaš hobi, postane vaš posao.