Od 30.4.2016. godine počinje puna primena Zakon o inspekcijskom nadzoru. Jedna od najvećih izmena koju treba da oseti privreda je promena uloge inspekcije. Ona će sada više delovati preventivo, kako bi savetima pomogla privrednicima da ispune svoje obaveze, tvrde iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

U slučaju pronalaženja nepravilnosti, od inspekcije se očekuje da u većem broju slučajeva naloži privredniku da nepravilnost otkloni u određenom roku, pre nego što izrekne kaznu.

Inspekcije su dobile zadatak da izrade i javno objave kontrolne liste na osnovu kojih će privrednici moći da provere u kojoj meri su uskladili svoje poslovanje sa zakonom, a gde prave propuste.

Do sada objavljene kontrolne liste možete pronaći na ovom linku.

Sve kontrole biće vršene po prethodno utvrđenom planu, a inspektori će u nadzor moći da krenu isključivo sa nalogom, osim kada se radi o vanrednoj kontroli, na osnovu prijave građana.

Sapštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave možete pročitati na njihovom sajtu.

Poslednja izmena dana 4. maja 2016. u 17:34


    Marija Đorđić

    Rođena je 1984. godine u Beogradu. Završila je X gimnaziju. Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je 2008. godine na smeru međunarodna ekonomija. Nakon nekoliko godina rada u spoljnotrgovinskom i IT sektoru, osniva Experta d.o.o, knjigovodstvenu agenciju koja uspešno…… Saznaj više »