Približava se 13. februar, dan kada u potpunosti počinje primena Zakona prevozu tereta u drumskom saobraćaju sa svim njegovim novinama. Mnoge od prevoznika u Srbiji je slobodno možemo reći već uhvatila panika, jer su zakasnili ili uopšte nisu predali zahtev za izdavanje licence za drumski prevoz tereta. Podsećanja radi, počev od 13.02.2018. godine je predviđeno da za obavljanje prevoza tereta više neće važiti prethodno izdata uverenja i rešenja već će sa nastavkom obavljanja delatnosti moći da nastave samo privredna društva i preduzetnici koji do tog trenutka dobiju licencu. Kako je već navedeno, mnogi su okasnili što zbog neažurnosti, što zbog nešto obimnije dokumentacije koja se dostavlja uz zahtev za licencu.

Ministarstvo nadležno za poslove saobraćaja je svakako uvidelo da privrednici nisu najozbiljnije shvatili postupak licenciranja i da je sa druge strane procedura nešto duža pa su još jednom izašli u susret transporterima i dana 18.01.2018. godine izdali obaveštenje u kome su naveli da će sa delatnošću transporta moći da nastave privredna društva koja imaju prethodno važeće uverenje ili rešenje i koja su podnela ili do 12.02.2018. godine podnesu zahtev za izdavanje licence. Na osnovu ovoga ministarstvo će izdati privremeno rešenje na osnovu koga će se dozvoliti obavljanje domaćeg i međunarodnog prevoza tereta do izdavanja licence. Ovo svakako ne znači da je ovaj rok neodređen u nedogled već da će se izmenama i dopunama zakona odrediti do kada se delatnost može obavljati na ovaj način. Nakon toga možemo očekivati da će taj rok biti konačan, odnosno da sigurno nećete moći da nastavite sa obavljanjem delatnosti ako ne dobijete licencu. Ovde možete pogledati predmetno obaveštenje Obaveštenje minstarstva.

Vlada Republike Srbije je dana 25.01.2018. godine podnela predlog zakona o izmenama o dopunama zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju. Saglasno predlogu zakona predviđeno je da se rok za izdavanje licence produži do 12. septembra 2018 godine. Definitvno je uočena neophodnost da se rok produži jer bi u suprotnom značilo da mnogi prevoznici ne mogu da nastave sa radom što bi imalo ozbiljan udarac po privredu. Treba napomenuti da osim neažurnosti prevoznika verovatno dodatni faktor zbog koga mnogi predmeti nisu rešeni jeste kao što je navedeno prilično obimna dokumentacija naročito za veće prevoznike i određene nejasnoće prilikom dostavljanja dokumentacije. Pored toga za izdavanje licence nije nije stvoren potpuni zakonski okvir. Primera radi još uvek ne postoje propisi odnosno podzakonski akti kojima je rešeno pitanje CPC licence za vozače. Ovde možete pogledati predlog izmena i dopuna zakona Izmena zakona.

Poslednja izmena dana 6. februara 2018. u 16:43


    Miljan Ćupurdija

    Diplomirani pravnik, zaposlen u privrednim društvima Polet i Belica kao menadžer za pravne poslove i ljudske resurse. Obavlja funkciju predstavnika rukovodstva za IMS (QMS, EMS i OHSAS). Uređivanje poslovanja i funkcionisanja preduzeća shodno sistemu kvaliteta mu predstavlja poseban izazov i…… Saznaj više »