U tekstu s početka ove godine, govorili smo o ustavnosti propisivanja obaveznog članstva u privrednoj komori Srbije i obavezi plaćanja članarine. Dana, 01.08.2017. godine pred Narodnu skupštinu je iznet predlog za izmenu zakona o privrednim komorama u kome se kao razlog izmene zakona ističe neustavnost obaveznog članstva u provrednoj komori.

Naglašen je propust skupštine da prilikom usvajanja zakona nije vođeno računa o dobrovoljnosti privrednog delovanja i udruživanja čime je zakon narušio osnovna ljudska i ekonomska prava koja su garantovana Ustavom. Zakonom je ograničena sloboda preduzetništva i slobodnog udruživanja. Izmenama zakona predviđa se dobrovoljno članstvo u privrednoj komori. Ostaje da vidimo da li će ovaj predlog biti prihvaćen.

U svakom slučaju, uskoro možemo da očekujemo raspravu na ovu temu u Narodnoj skupštini i nadajmo se konačan epilog po ovom pitanju. Kriterijum za određivanje visine članarine definitivno nije ispravan jer prihod nikako nije pokazatelj uspešnosti poslovanja.

Poslednja izmena dana 29. avgusta 2017. u 15:06


    Miljan Ćupurdija

    Diplomirani pravnik, zaposlen u privrednim društvima Polet i Belica kao menadžer za pravne poslove i ljudske resurse. Obavlja funkciju predstavnika rukovodstva za IMS (QMS, EMS i OHSAS). Uređivanje poslovanja i funkcionisanja preduzeća shodno sistemu kvaliteta mu predstavlja poseban izazov i…… Saznaj više »