Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i Ministarstvo zdravlja obavestili su 23.10.2016. godine u okviru saopštenja na sajtu građane da će oni koji do sada nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice za elektronsku uskoro, a najkasnije od sredine novembra moći to da urade i putem nacionalnog Portala eUprava (www.euprava.gov.rs).

Ova odluka je posledica ogromnih redova na šalterima i reakcija na apele građana koji stižu ministarstvu, a ova inicijativa označena je kao hitna.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da se elektronska procedura zamene postojećih zdravstvenih knjižica za karticu zdravstvenog osiguranja (KZO) završava u šest jednostavnih koraka, a mi ih prenosimo u nastavku teksta:

  • Korisnik preko Portala eUprava, nakon što se uloguje ili otvori svoj nalog, odlazi na uslugu RFZO Podnošenje zahteva za karticu zdravstvenog osiguranja;
  • Korisnik pronađe filijalu RFZO u opštini na kojoj je prijavljen i popuni elektronski obrazac za izdavanje nove knjižice;
  • Korisnik dobija automatski generisanu uplatnicu od 400 dinara za plaćanje takse;
  • Uplatnica sadrži jedinstveni poziv na broj koji je neophodno navesti prilikom plaćanja takse. U ovom trenutku ona može biti plaćena putem eBenkinga, mBenkinga ili odlaskom na šalter pošte ili banke;
  • Kada informacija o izvršenoj uplati stigne u RFZO počinje se sa izradom kartice zdravstvenog osiguranja;
  • Korisnik dobija obaveštenje putem SMS-a kada može podići dokument u svojoj filijali RFZO-a.

Korisnici treba da znaju da ukoliko preko njihovog osiguranja pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruje još neki član porodice, taksa će biti uvećana za još 400 dinara po osobi.

Važno je napomenuti da ukoliko ne izmire novčanu nadoknadu za sve članove porodice za koje su uneti podaci, a koji se vode na korisnika osiguranja, korisnik će morati da ode lično u filijalu RFZO kako bi kompletirao predaju zahteva za članove porodice.

Krajnji rok za podnošenje zahteva za izdavanje novih zdravstvenih isprava je 31.12.2016. i do sada je zahtev podnelo svega nešto više od trećine građana Srbije.

Na kraju, Ministarstvo podseća da se nacionalni portal eUprava nalazi na adresi www.euprava.gov.rs i da je pristup portalu besplatan i otvoren za sve građane Srbije, a snalaženje je lako i prilagođeno ljudima sa osnovnim poznavanjem rada na računaru.

Poslednja izmena dana 28. oktobra 2016. u 00:14


    Marija Đorđić

    Rođena je 1984. godine u Beogradu. Završila je X gimnaziju. Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je 2008. godine na smeru međunarodna ekonomija. Nakon nekoliko godina rada u spoljnotrgovinskom i IT sektoru, osniva Experta d.o.o, knjigovodstvenu agenciju koja uspešno…… Saznaj više »